Zakonita razrešitev

Remškar pravnomočno izgubil tožbo zoper OI

J.P./STA
20. 8. 2018, 20.00
Posodobljeno: 20. 8. 2018, 20.00
Deli članek:

Nekdanji generalni direktor Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana Janez Remškar je tudi na višjem sodišču izgubil tožbo, ki jo je zoper OI vložil zaradi predčasne razrešitve z mesta direktorja.

STA
Svet OI je Remškarja razrešil 9. septembra 2015.

Višje delovno in socialno sodišče je namreč potrdilo sodbo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je tako postala pravnomočna, je poročala TVS.

Sodba je pravnomočna

Prvostopenjsko sodišče je presodilo, da je bila Remškarjeva razrešitev zakonita, in zavrnilo njegov zahtevek za izplačilo nadomestila plače, nadomestila za neizrabljeni letni dopust in odškodnine za nepremoženjsko škodo v višini 92.884,37 evra s pripadajočimi obrestmi.

Kot so januarja ob prvostopenjski sodbi sporočili iz OI, so bili dokazano utemeljeni vsi očitki o neupoštevanju predpisov in splošnih aktov zavoda in neizvrševanju sklepov organov zavoda ter delovanju v nasprotju z njimi.

Remškar je danes za Televizijo Slovenija (TVS) pojasnil, da sodbe še ni prejel, zato je ne želi komentirati. Odvetnica OI Irena Dobravc Tatalovič je za TVS povedala, da je višje sodišče v celoti zavrnilo Remškarjev tožbeni zahtevek, sodba pa je pravnomočna.

Razrešitev potrdila vlada

Svet OI je Remškarja razrešil 9. septembra 2015. Očitali so mu neizpolnjevanje njihovih sklepov ter pomanjkljivosti na področju kakovosti in urejanja notranjih odnosov na inštitutu. Za sporno so tudi označili način, kako je kirurgu Eriku Breclju vročil opomin pred odpovedjo delovnega razmerja.

Remškarjevo razrešitev je kasneje potrdila tudi vlada, čeprav je še isti dan Remškar v pismu premierju Miru Cerarju predlagal, naj razreši člane sveta inštituta, ki so ga razrešili. Nato je svet inštituta za v. d. generalnega direktorja imenoval Zlato Štiblar Kisić, ki je bila kasneje tudi izbrana za direktorico. Svet zavoda jo je izbral 7. januarja 2016, po več mesecih neodločnosti pa je tudi vlada 12. julija 2016 dala soglasje k njenemu imenovanju.