Prezgodnje slovo

Poslovil se je Rok Černic, humanitarec in človek z veliko začetnico

J.P.
20. 8. 2018, 19.18
Posodobljeno: 20. 8. 2018, 20.42
Deli članek:

Še včeraj je podpiral svoj omiljeni NK Maribor, danes pa ga ni več.

Osebni arhiv
Rok na dobrodelni akciji

Rok Černic je neumorno pomagal socialno ogroženim – tudi, ko mu je z mamo grozila izguba strehe nad glavo.

Bil je strasten navijač NK Maribor. Zbiral je nogometne drese in jih prodajal na dražbah, denar pa namenjal v humanitarne namene. Zaradi plemenitih dejanj ga je sprejel predsednik države Borut Pahor in mu podelil prestižno priznanje prostovoljca 2015, mariborski podžupan Saša Pelko pa mu je v starostni skupini do 19 let podelil naziv naj prostovoljec Rok Černic.

Černic je imel 21 let. Po navedbah bližnjih je umrl zaradi asistolije ob astmatičnem napadu v domačem okolju. Januarja bi dopolnil 22-let.

Sled dobrodelnosti

Ob koncu lanskega leta smo poročali, da je Černic z dražbo dresov zbral 2300 evrov in jih razdelil na dva del: del je namenil Marku Aberšku, ki se zdravi na Floridi, preostanek pa odnesel na CSD Maribor. Julija lani pa je Društvo Križemrok z njegovo pomočjo ta počitnice brezplačno odpeljalo 10 otrok, ki jim starši sami tega niso bili zmožni omogočiti.

V društvu Humanitarček, s katerim se je pripravljal na decembrski projekt, so se odločili, da bodo v njegov spomin vsako leto 16. januarja, na njegov v rojstni dan, zbirali nogavice za brezdomce. Sam si je namreč želel v letu 2019 preseči številko 2.000 zbranih parov.