Bovec

O Kubancih: storili so prekršek, ukrepi so zakoniti in strokovni

J.P.
20. 8. 2018, 15.55
Posodobljeno: 20. 8. 2018, 18.43
Deli članek:

Izdali so jim plačilni nalog, za mladoletno osebo pa napisali obdolžilni predlog pristojnemu sodniku za prekrške.

PU Nova Gorica
Policisti so v Bovcu obravnavali skupino 26 državljanov Kube.

Policisti so v petek ob 15. uri v Bovcu obravnavali skupino 26 državljanov Kube, ki so z avtobusom pripotovali iz Italija, med njimi je bil tudi mladoletnik. Pri sebi niso imeli veljavnih dokumentov za prestop meje. »S tem so storili prekršek iz Zakona o tujcih, za katerega je predpisana globa 500 evrov (145. člen 1. odstavek),« je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar.

PU Nova Gorica
Po dveh urah in pol so iz Italije dostavili potne liste.

Kubancem so izdali plačilni nalog, za mladoletno osebo pa napisali obdolžilni predlog pristojnemu sodniku za prekrške. Po naročilu dežurne sodnice bo predlog za uvedbo postopka obravnavan v rednem sodnem postopku. Po dveh urah in pol so iz Italije dostavili potne liste. »Ker državljani Kube izrečene globe niso plačali, z odhodom v tujino pa bil se lahko izognili odgovornosti za prekršek, so jim bili na podlagi Zakona o prekrških zaradi zavarovanja izvršitve sankcije začasno s sklepom (do plačila globe) vzeti dokumenti,« je še pojasnil in dodal, da je v tem primeru pomembna tudi sledeča okoliščina: državljani Kube za vstop v EU poleg veljavnega potovalnega dokumenta potrebujejo tudi vizom, »saj ta država predstavlja višje tveganje kot državljani tistih držav, ki vizuma ne potrebujejo. V preteklosti je slovenska policija že obravnavala državljane Kube, ki so izrazili namero za podajo vlog za mednarodno zaščito (12 v letu 2017)«.

Govekar je še poudaril, da so bili ukrepi policistov zakoniti in strokovni. In dodal, da so vsi kršitelji danes na PPIU Nova Gorica posredovali zahtevo za sodno varstvo zoper vročene plačilne naloge, zato bo zadevo prevzelo pristojno sodišče.

Odzivi

Nekaj odzivov na dogodek se je zvrstilo tudi v političnih krogih, poroča STA. Tako je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han notranje ministrstvo pozval, naj ravna "človeško in razumno, da se globa razveljavi", saj je takšno ravnanje po njegovem mnenju absurdno. Kot je dejal v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, se boji, da so kazen dobili le zato, ker "so temne polti".

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je v izjavi za medije v DZ ocenil, da gre za enega od simptomov politike, ki jo je pripeljala ministrica na področju obravnave tujcev v Sloveniji. Potem ko je država hermetično zaprla mejo, so "se organi represije spravili tudi na vsakogar, ki je drugačne barve kože", in to na vrhuncu turistične sezone, je povedal. Takšno ravnanje je nesprejemljivo in nepojmljivo, je ocenil Vatovec, ki meni, da bi bilo treba kazni takoj preklicati.

Za opomin brez globe so se zavzeli tudi v Združenju slovensko kubanskega prijateljstva. "Več kot očitno je, da je šlo za prekršek iz nevednosti oziroma iz površnosti in nikakor namerno, še manj pa so imeli namen kakorkoli škoditi Sloveniji ali njihovim državljanom," je zapisal predsednik združenja Igor Jurišič. Povprečen Kubanec bi moral za izrečeno globo po njegovih besedah delati več kot leto dni. Dodal je, da kubanski umetniki globe zagotovo ne bi mogli plačati, brez plačila globe pa ne bi prišli do potnih listov. Posledično ne bi mogli zapustiti Evropske unije oziroma schengenskega območja, propadla pa bi tudi njihova povratna letalska vozovnica in po zaključku festivala bi ostali brez namestitve. "V primeru izreka globe, bi kubanski državljani dejansko postali težava in breme države, saj bi ostali brez namestitve, brez potnih listov in brez sredstev za preživljanje," je pojasnil Jurišič.

Več si lahko preberete v jutrišnji izdaji časnika Novice Svet24.