Dogovorjeno je, da bosta število in organizacija ministrstev ostala enaka kot doslej. Če bo prvak LMŠ Marjan Šarec na seji prihodnji teden izvoljen za predsednika vlade, bo moral v 15 dneh po izvolitvi predložiti listo ministrskih kandidatov.

Ob tem pa še ni jasno, katere stranke bodo v vladi sploh prevzele vodenje ministrstev. V SAB, ki je s poslanskimi podpisi ob vložitvi kandidature Šarca že podprla za mandatarja in se z njim dogovarja o oblikovanju manjšinske vlade, namreč ne izključujejo možnosti projektnega sodelovanja s Šarčevo vlado. O vstopu stranke v vlado bo sicer odločal svet stranke, je pa generalni sekretar SAB Jernej Pavlič pojasnil, da je njihova prioriteta polno operativna vlada z več kot 46 glasovi in da se resno pogovarjajo, da ne dajo ministrov v manjšinsko vlado.

O projektnem sodelovanju se stranke pod okriljem LMŠ pogovarjajo tudi z Levico, tako bodo danes znova pretresali protokol o sodelovanju. Podporo pogovorom o takem sodelovanju je izreklo tudi članstvo Levice na internem referendumu, kjer se je s tem strinjalo skoraj 85 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas. A v stranki opozarjajo, da to še ne pomeni avtomatično podpore poslancev Levice Šarcu na glasovanju o mandatarju.

Rok za vložitev mandatarske kandidature se sicer izteče danes, a ni pričakovati, da bi poleg Šarca kandidaturo vložil še kdo.