Na poti do vlade

Petrica z Levico: o protokolu in kadrih

G.G./STA
10. 8. 2018, 10.51
Posodobljeno: 10. 8. 2018, 10.54
Deli članek:

Peterica strank, ki se pogaja o koaliciji, se bo danes najprej ločeno sestala glede protokola sodelovanja z Levico, nato pa bodo skupaj sedli za mizo.

Bobo
Tako so se pogovarjali in tako se še bodo pogovarjali.

Dogovorjeno je, da bosta število in organizacija ministrstev ostala enaka kot doslej. Če bo prvak LMŠ Marjan Šarec na seji prihodnji teden izvoljen za predsednika vlade, bo moral v 15 dneh po izvolitvi predložiti listo ministrskih kandidatov.

Ob tem pa še ni jasno, katere stranke bodo v vladi sploh prevzele vodenje ministrstev. V SAB, ki je s poslanskimi podpisi ob vložitvi kandidature Šarca že podprla za mandatarja in se z njim dogovarja o oblikovanju manjšinske vlade, namreč ne izključujejo možnosti projektnega sodelovanja s Šarčevo vlado. O vstopu stranke v vlado bo sicer odločal svet stranke, je pa generalni sekretar SAB Jernej Pavlič pojasnil, da je njihova prioriteta polno operativna vlada z več kot 46 glasovi in da se resno pogovarjajo, da ne dajo ministrov v manjšinsko vlado.

O projektnem sodelovanju se stranke pod okriljem LMŠ pogovarjajo tudi z Levico, tako bodo danes znova pretresali protokol o sodelovanju. Podporo pogovorom o takem sodelovanju je izreklo tudi članstvo Levice na internem referendumu, kjer se je s tem strinjalo skoraj 85 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas. A v stranki opozarjajo, da to še ne pomeni avtomatično podpore poslancev Levice Šarcu na glasovanju o mandatarju.

Rok za vložitev mandatarske kandidature se sicer izteče danes, a ni pričakovati, da bi poleg Šarca kandidaturo vložil še kdo.