Tabu tema

Šokantna pričevanja: kaj so razkrile Slovenke

Polona Krušec
1. 8. 2018, 06.45
Deli članek:

Skrb vzbujajoči so prvi sklepi na račun gibanja Jaz tudi, ki ga je, da bi v Sloveniji dvignil zavest o problematiki, zasnoval Inštitut 8. marec

Profimedia
V Sloveniji na račun spolnega nasilja vlada molk

Omenjena nevladna organizacija, katere namen delovanja je poganjati aktivnosti, ki bodo pomagale družbo usmerjati v bolj pravično in enakopravno, je marca letos zagnala kampanjo Jaz tudi po vzoru ameriškega gibanja Me too, ko se je povezalo na tisoče žensk in spregovorilo o tem, da so bile žrtve spolnega nasilja.

Akcijo so skupaj z Inštitutom 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, pomagale vzpostaviti doktorice in profesorice, ki jih vežejo različne oblike družbenih prizadevanj, Darja Zaviršek, Renata Šribar in Irena Šumi. Njihova ugotovitev je namreč bila, da je v Sloveniji tako, kot da vlada moment molka v zvezi z govorom o spolnem nadlegovanju in nasilju, kar pa se mora spremeniti, zato so se odločile ukrepati.

Jošt Franko
Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Nična toleranca

Tako je bila rojena kampanja Jaz tudi, katere namen je bil zbiranje pričevanj o spolnem nadlegovanju in nasilju, kar bo podlaga za nadaljnje aktivnosti v smeri ozaveščanja o problematiki in ukrepanja v zvezi njo. »V samo pol leta smo prejeli prek 100 zgodb, kar se mi zdi velika številka,« je pojasnila direktorica inštituta Nika Kovač.

Slednja je poudarila, kako dragoceno je vsako pričevanje. »Vsaka zgodba je pomembna, ker prekine območje molka. Kar opažam, je to, da v izpovedih ne gre za osebne napade – zgodbe niso polne sovraštva ali jeze –, ampak se v njihovem ozadju skriva iskrena želja, da se spolno nadlegovanje in nasilje prenehata ter da se toleranca družbe do nje občutno spremeni,« je poudarila naša sogovornica.

Teme se ogibamo

Nika Kovač je izpostavila tudi, da so v drugih državah podobne kampanje prinesle obilo pozitivnih premikov. »Prišlo je do konkretnih sprememb. Posledica tega je bila tudi, da letos niso podelili Nobelove nagrade za literaturo zaradi afere s spolnim nadlegovanjem. Akcija je vplivala na precej tožb, opravičil, v Sloveniji pa spolno nasilje in zlorabe ostajajo tabu tema. O tej problematiki se ne govori, kot družba teh stvari ne znamo naslavljati oziroma nanje reagirati,« je izpostavila.

Kovačeva z Inštituta 8. marec je razložila še, da bodo zgodbe zbirali tudi po 15. avgustu, a bodo vse, ki bodo prispele do takrat, skupaj analizirali in se ob tem povezali še z drugimi akterji in civilnodružbenimi organizacijami ter pripravili pregled zakonodaje in predloge izboljšav.

Njihove izpovedi

Pričevanja žensk o tem, kaj se jim je zgodilo, so objavljena na spletni strani jaztudi.si in so grozljiva. Ženske različnih starosti poročajo, da se jih neprimerno ogovarja, dotika, celo snema v toaletnih prostorih. Ena od žrtev je namreč zapisala, da je pred kratkim v neki knjižnici odšla na stranišče, nato pa je pod robom vrat zagledala moško roko s telefonom – očitno jo je izprijenec snemal.

Facebook
V petek so izbranci, z namenom osveščanja, javno prebirali izpovedi žensk.

Svojo doživetje je na spletni strani zapisala tudi mlada Primorka, ki je bolna obiskala zdravstveni dom in tam naletela na pohotnega zdravnika, ki ji je v ordinaciji kazal pornografski film. Zgodbe zapisujejo tudi danes odrasle mladenke, ki so jih kot 12-letnice otipavali vrstniki. Oglasila se je še ženska, ki jo je pri 19 letih zlorabil znan slovenski pisatelj, takrat star 60 let. »Prepričal me je, da sem pred njim seksala z neznanci,« je izdala in dodala, da je morala to biti njuna skrivnost, ki ji je povzročila obilo notranjega gorja. Precej je tudi šokantnih izpovedi o brutalnih posilstvih, ki niso bila nikoli prijavljena organom pregona.