Organiziran kriminal

Medojević: Kacin lobira za črnogorsko politiko

l. t. / novice svet24
31. 7. 2018, 20.00
Deli članek:

Glavni lobist je Kacin, ki je za to tudi dobro plačan iz "krvavega mafijskega denarja".

Mediaspeed
Jelko Kacin

Vodja črnogorske opozicije Nebojša Medojević (Demokratska fronta) je v intervjuju za Demokracijo Slovenijo postavil v vlogo ključnega zastopnika predsednika Črne gore Mila Đukanovića v svetu.

Reuters
Vodja črnogorske opozicije Nebojša Medojević

Đukanović je prav v Sloveniji poiskal znanje, kako prati denar, pridobljen s kriminalom. »Slovenci so bili prvi 'tuji' investitorji in so svojo pozornost osredotočili na banke, zavarovalnice, igralnice, borznoposredniške družbe, investicijske sklade. Slovenci so torej pokazali poseben interes predvsem za tiste posle, ki so izjemno primerni za pranje denarja,« trdi Medojević

NLB v vlogi pralnice denarja

Vlogo veznega člena med Slovenijo in Črno goro je prevzel nekdanji direktor podružnice NLB v Črni gori – Slovenec Črtomir Mesarič, trdi Medojević. »Če je investitor iz Slovenije želel poslovati v Črni gori, je moral dobiti odobritev bratov Đukanović," to pa je bilo mogoče le prek Mesariča, dodaja.

Bobo
Črtomir Mesarič

Mednarodna novinarska mreža OCCRP je Đukanoviću leta 2015 nadela ne najbolj laskav naziv: oseba leta 2015 na področju organiziranega kriminala in

korupcije.

Nemalo težkih obtožb je padlo tudi na račun Jelka Kacina, nekdanjega evropskega poslanca, zdaj stalnega predstavnika pri zvezi Nato v Bruslju. Medojević trdi, da je Kacin »najuspešnejši promotor črnogorske mafije v Bruslju«. Prevzel naj bi zelo težko delo, da bi izjemno kompromitirano oblast v evropskih strukturah, posebej nemških, predstavil kot demokratično in proevropsko. Svoje lobistične storitve, plačan s »krvavim denarjem mafije«, kot pravi Medojević, je osredotočil na promocijo zveze Nato in demoniziranje opozicije.

Kacin lobira v Bruslju

Ker so zahodne obveščevalne službe, še posebej nemška BND, svojim vladam poročale, da je Đukanović nevaren mednarodni kriminalec, Kacin namreč sprva ni imel veliko uspeha. Zato se je, tako Medojević, odločil za demonizacijo črnogorske opozicije, ki jo v Evropi predstavlja kot protinatovsko, retrogradno, nacionalistično, protievropsko, prorusko.

Reuters
Umaknjena italijanska obtožnica je Đukanovića bremenila sodelovanja z italijanskimi mafijami Camorra in Sacra Corona Unita, ki da so prek Sredozemlja z gliserji tihotapile cigarete zahodne izdelave.

Kacin: Ta človek je pacient

Kacina nam je uspelo priklicati za odziv, vendar Medojevićevih navedb ni želel komentirati. Povedal nam je le, da »gre za lažne obtožbe in škodovanje dobremu imenu. Človek si preprosto izmišlja in je pacient. Zaradi njegovih izjav sem se odločil za tožbo in imam vse argumente za to, da bo za svoje govorjenje ustrezno plačal.«

Na vprašanje ali se je z Đukanovičem kdaj srečal oziroma ali vzdržujeta stike, Kacin ni odgovoril.

»To je pričakovana reakcija enega ključnih lobistov. Kolikor jaz vem, Đukanoviću nihče ne pomaga brezplačno. Gre za umazano kampanjo proti črnogorski opoziciji,« je na Kacinov odziv prek telefona odgovoril Medojević.

Črnogorska država je ugrabljena

Medojević sicer trdi, da je Črna gora zasebna država v lasti mafije. »Črna gora danes živi od pranja denarja, ki se steka s tihotapljenjem cigaret, od leta 2001 pa tudi s prepovedano drogo in orožjem. Analiziral sem strukturo pobiranja DDV in ugotovil, da najmanj 30 do 40 odstotkov plačanega DDV izhaja iz gospodarskih dejavnosti, ki so neznane. Preprosto, ko primerjate stopnjo prejemkov črnogorskih državljanov in njihovih izdatkov, ugotovite, da se prek hipermarketov, iger na srečo, gostinskih objektov, gradbeništva, hotelov in podobno s plačanimi davki z umazano gotovino opere okrog 30 do 40 odstotkov več denarja, kot je dejanski davčni promet,« svoje trditve utemeljuje Medojević.