Hočmo cesto

Nujnost hitre ceste do Koroške: sprehajali so se po cesti, tovornjaki so stali

G.G./STA
18. 7. 2018, 10.04
Posodobljeno: 18. 7. 2018, 10.09
Deli članek:

Korošci so že skoraj pozabili, kdaj so politiki prvič obljubili avtocesto ali hitro cesto do Koroške. Danes so s svojevrstnim protestom še enkrat več opozorili, da je cesto potrebno zgraditi čim prej.

STA
V opozorilo so se sprehodili čez cesto.
Shod uradno ni bil prijavljen, ga je pa spremljala policija. Kot so pojasnili na Policijski upravi Celje, so o protestnem shodu v Mislinji bili seznanjeni prek družbenih omrežij.

Ob 8. uri so ljudje začeli prehajati prek prehoda za pešce v Mislinji, na glavni cesti Slovenj Gradec-Velenje. S tem se je pot za vozila zaprla, v več kilometrov dolgi koloni pa so po uri dogajanja ostala predvsem tovorna vozila, medtem ko so se osebna vozila preusmerila na stranske ceste. Točno ob 9. uri je promet skozi Mislinjo ponovno stekel.

Kljub temu da se shoda, na katerega so neznani organizatorji vabili prek družbenih omrežij, ni udeležilo veliko ljudi, je po mnenju udeležencev sporočilo državi jasno: da Koroška čim prej potrebuje hitro cesto, ki bo regijo povezala s slovenskim avtocestnim križem.

Skrbijo jih blokade

Korošce trenutno predvsem skrbi zaustavitev projektiranja za odsek hitre ceste od avtoceste do Velenja, za kar se je Dars odločil, ker sta na Ustavnem sodišču RS vloženi zahtevi za presojo državnega prostorskega načrta za ta odsek. Medtem pa se projektiranje odseka od Velenja do Slovenj Gradca nadaljuje.

STA
Če bo šlo po načrtih, ne bodo več potrebni protesti, ki opozarjajo na nujnost hitre ceste do Koroške.

Shoda se je udeležil tudi koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik, ki, kot je dejal, podpira to ljudsko voljo, ki se je pojavila na družbenih omrežjih. Pričakoval je sicer več ljudi, a ne glede na to, je to po njegovih besedah "jasen korak, da si na Koroškem želimo to cesto in da je zelo nujna".