Lastniki luksuza

FOTO: Prestiž na valovih: jahte slovenskih bogatašev

Nenad Glücks/Reporter
9. 7. 2018, 20.00
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 09.45
Deli članek:

Leto 2018 prinaša zanimive novosti pri največjih jahtah, registriranih v Sloveniji. Od svoje 24 metrov dolge prestižne jahte se je poslovil eden najbogatejših Slovencev Joc Pečečnik, plovilo enake dolžine pa si je kupil največji optik v državi Tihomir Krstić.

Primož Lavre/Reporter
Andreja in Robert Galičič, 17,7 metra.

Primož Lavre
Joc Pečečnik je svoje plovilo prodal, saj prihaja kriza.

»Prihaja kriza, zato sem jahto prodal in denar vložil v novejšo tehnologijo.« Tako nam je na vprašanje, zakaj se je odločil za prodajo, odgovoril podjetnik Pečečnik, eden najbogatejših Slovencev. Še lani je njegova jahta po imenu Drugi dom zasedala četrto mesto na lestvici najdaljših v Sloveniji. Šlo je za luksuzno plovilo priznane znamke Maiora, idealno tudi za daljša križarjenja. Pečečnik je na jahti preživljal okoli osem tednov na leto, kot nam je v preteklosti zaupal. Komu jo je prodal in za kakšen znesek, ni pojasnil, kar je razumljivo. Pečečniku, lastniku podjetja Interblock za razvoj in prodajo igralnih avtomatov, se je po oceni revije Manager premoženje lani zmanjšalo za 65 milijonov evrov (na 190 milijonov), leto prej je imel namreč 255 milijonov, še vedno pa je četrti najbogatejši Slovenec.

Primož Lavre/Reporter
Mark Kolman, 14,6 metra

Tihomir Krstić v klubu velikih

Morda pa je bil kupec njegove jahte kar Tihomir Krstić, lastnik podjetja Planeta z optičnim centrom Clarus v ljubljanskem BTC, ki je s 600 kvadratnimi metri največji v državi. Poslovalnice ima tudi v Kopru, Celju in Mariboru. Krstić nam na vprašanja, za kakšen znesek je plovilo kupil, pri kom, kje namerava z njim pluti in tako dalje, ni odgovoril. Njegova jahta meri natanko 23,97 metra, torej toliko kot Pečečnikova. Gre tudi za isto znamko in letnik gradnje (2003), tako da je Pečečnikovo razkošje morda romalo kar h Krstiću. Optik je svojo jahto poimenoval Triton – v grški mitologiji bog morja, Pozejdonov sin.

Nejc Kodrič, novobogataš

Primož Lavre/Reporter
Igor Akrapovič je lani kupil jahto za dva milijona evrov.

Lani je bil zvezda med lastniki jaht uspešni podjetnik Igor Akrapovič, saj si je kupil povsem novo 18-metrsko jahto zelo kvalitetne znamke Magellano. Plovilo z imenom Dot ga je stalo, kot nam je zaupal lani, okoli dva milijona evrov. Čeprav ni med najdaljšimi, pa je gotovo med najvrednejšimi, saj je novo. Akrapovič s svojimi zaposlenimi izdeluje svetovno znane izpušne sisteme za motocikle in avtomobile.

Povsem nova na sceni letos pa je jahta z imenom Orca, ki si jo je privoščil Nejc Kodrič s prebivališčem v Luksemburgu. Plovilo znamke Azimut je dolgo slabih 16 metrov. Kodrič je obogatel s podjetjem Bitstamp (menjalnico kriptovalut), mladeničevo premoženje pri reviji Manager ocenjujejo na kar 112 milijonov evrov.

V izolski marini se je zibala jahta Om v lasti režiserja Branka Đurića- Đura. Gre za 14 metrov dolgo plovilo znamke Ferretti. 

Turistični mogotec Aleksander Jančar

Prestižna je tudi jahta Boštjana Šifrarja (ima jo »na lizing« pri podjetju VBKS Leasing), ki lahko uživa na prav tako skoraj 24 metrov dolgem plovilu Estella. Šifrar se je na lestvico mogotcev z najdaljšimi jahtami uvrstil lani, sicer pa je tudi na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev. Tam zaseda 59. mesto s premoženjem, ocenjenim na 26,9 milijona evrov. Estella je stara komaj sedem let, Šifrar pa je lastnik škofjeloškega podjetja Sibo G, kjer izdelujejo zapiralne embalaže za tube ter ponujajo tehnične rešitve na področju farmacevtske in elektro industrije. Njihov trg je ves svet.

Že vrsto let se s svojo 20 metrov dolgo jahto Maksimilijan ponaša celjski podjetnik Aleksander Jančar. Posluje z nepremičninami, v zadnjem obdobju pa je zelo aktiven tudi v turizmu. V lasti ima hotele Barbara (Fiesa), Celeia in Evropa (Celje) ter hotel Piran. Je tudi solastnik Casinoja Portorož. Njegova jahta je stara 15 let, a še vedno privablja poglede. Medtem pa podjetnik Tomislav Jukić privablja naš denar, ki ga vsak mesec namenjamo za javno zdravstvo. Ta denar pa se je že pred leti prelil tudi v Jukićevo prestižno 20-metrsko jahto Marquis RS. Je lastnik podjetja Cardio Medical – dobavitelja medicinskih pripomočkov v kardiokirurgiji in radiologiji. Njegovi letni dobički letijo v nebo. Za lani še ni podatka, predlani je bilo čistega dobička skoraj milijon evrov. Jahta je zanj malenkost.

Jadrnica Sama Lozeja

Očitno je vrhunsko plovilo prav tako malenkost za razvpitega Sama Lozeja, Jankovićevega direktorja Javnega podjetja Energetika Ljubljana. S plačevanjem položnic za zemeljski plin in elektriko so Ljubljančani očitno financirali tudi Lozejevo najnovejšo pridobitev – 16-metrsko jadrnico Tetida, ki jo je kupil letos.

V fotografski objektiv smo v izolski marini ujeli tudi jadrnico Syna, s katero se ponaša poslovnež Tomaž Lovše. Plovilo je dolgo 17 metrov in staro 14 let. Pred leti je bil sicer celo lastnik kar 34-metrske luksuzne jahte Leopard, registrirane v Monaku, vendar jo je zaradi poslovnih težav prodal.

Primož Lavre/Reporter

Morska flota družine Polič

Vse omenjene jahte v članku daleč presega tista z imenom Adriatic Star v lasti družine Polič (očeta Vladimirja ter sinov Petra in Denisa). Dolga je kar 36 metrov in je sploh ni v registru jaht, pač pa je med ladjami. Stara je že 30 let, a še vedno impozantna, privezana je bila v portoroški marini. Poleg te jahte so Poliči prek podjetja Pick & Place tudi lastniki 22 metrov dolge jadrnice Idefix, ki je letnik 1981. Vladimir Polič je nekdanji lastnik Kanala A in soustanovitelj firme AGB Lab za merjenje gledanosti TV-programov. V Sloveniji je registrirano še tretje njihovo plovilo – 13-metrska jahta Adriatic Star 1.

Primož Lavre/Reporter
Adriatic Star 1 družine Polič.

Primož Lavre/Reporter
Poliči so prek podjetja lastniki tudi jadrnice Idefix.

Primož Lavre/Reporter
Ivana Bizjak, 16,2 metra.

Primož Lavre/Reporter