Trnova pot na svobodo

VIDEO: Tako poteka reševanje tajskih dečkov skozi 4 kilometre teme

S.R.
9. 7. 2018, 17.30
Posodobljeno: 9. 7. 2018, 21.56
Deli članek:

Reševalci so danes uspešno rešili še štiri dečke, v jami so tako ostali le še štirje in njihov trener. Kako je potekalo?

YouTube
Na nekaterih mestih se morajo prebiti skozi komaj 60 centimetrov široke odprtine.

Znanih je več podrobnosti o strategiji in načinu reševanja tajskih dečkov, ki so se v jamo Tham Luang odpravili 23. junija, nato pa so morali zaradi nenadnega dviga gladine vode zbežati globoko v notranjost hriba.

Kako zapleteno in nevarno je potapljanje v rovih tega jamskega sistema, so potrdili sami reševalci, dečki pa so poleg tega, da domnevno ne znajo plavati, kaj šele, da bi imeli izkušnje s potapljanjem, v jami večji del dveh tednov preživeli brez hrane in zdravil ter ob pomanjkanju kisika.

Osem dečkov, ki so jih rešili v teh dveh dneh, je moralo skupaj s potapljači premostiti približno štiri kilometre dolgo pot. Pod vodo so morali skupno preplavati približno kilometer poti, pri čemer so jim jeklenke s kisikom tovorili potapljači, dečkom pa so nadeli zgolj obrazne maske, ki so lažje obvladljive za novince. Reševalci so jih v zadnjih dneh pred začetkom reševanja sicer poskušali čim bolje naučiti plavati in se potapljati, a časa je bilo malo.

Na poti do površja sta vsakega dečka spremljala po dva potapljača. Eden je, kjer je bilo to mogoče, dečku pomagal s strani, sicer pa je plaval pred njim. Drugi je plaval za njima. Do izhoda jih je vodila 4,8 kilometra dolga vrv, na nekaterih mestih pa so se morali prebiti skozi komaj 60 centimetrov široke prehode, kjer so morali kisikove jeklenke s svojih hrbtov odstraniti tudi sami potapljači. Kljub vsem oviram jim je prvega dečka uspelo rešiti več ur pred predvidenim časom, tajske oblasti pa so potrdile, da je reševanje potekalo v skladu z načrti in brez večjih težav.

V nedeljskem reševanju naj bi sicer sodelovalo 13 tujih potapljačev in 5 iz posebnih enot tajske mornarice. Zaenkrat še ni znano, kakšna je bila sestava današnje ekipe in ali so v reševanju sodelovali isti junaki.