Zanikal krivdo

Želel je samo pomagati, a je bil napaden in pretepen

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
9. 7. 2018, 20.15
Deli članek:

Obdolženi Bian Štampar je ne predobravnavnem naroku zanikal krivdo.

Profimedia
Napadalec se je oškodovanca lotil s pestmi in brcami (fotografija je simbolična).

Na okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok zoper Biana Štamparja, ki mu mariborsko tožilstvo očita povzročitev hude telesne poškodbe. Sodijo mu po 123. členu kazenskega zakonika, ki določa, da se med drugim tistega, ki nekoga tako telesno poškoduje ali mu prizadene škodo na zdravju, da bi bilo lahko zaradi tega v nevarnosti življenje poškodovanca, lahko kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

Do pretepa je prišlo pred enim od gostinskih lokalov na Pobrežju.

ŽE UVODOMA ZANIKAL KRIVDO

In ker na prvi razpisani narok obtoženi ni pristopil, je sodnik Boštjan Polegek istega dne razpisal še enega. Kot mu je očital okrožni državni tožilec, je Štampar 29. junija 2016 oškodovanca Boruta Hribarja pred enim od gostinskih lokalov na Pobrežju dvakrat udaril v obraz s pestjo, da je oškodovanec padel. Z napadom ni prenehal, ampak se je nanj spravil še z brcami, zato je napadeni utrpel hude telesne poškodbe. Višji državni tožilec Darko Simonič, sicer vodja ODT v Mariboru, pa pojasnjuje, da je obdolženi že uvodoma zanikal krivdo, zato tožilstvo ni podalo predloga kazenske sankcije. Zadeva pa se bo nadaljevala z glavno obravnavo.

Gabrijel Toplak
Zatožna klop je bila zjutraj prazna, za njo je sedel oškodovanec Borut Hribar. Oškodovani je prepričan, da je do pretepa prišlo brez razloga in povoda.

Nekaj več kot 20.000 evrov za zdaj znaša premoženjskopravni zahtevek.

VLOŽIL JE PREMOŽENJSKOPRAVNI ZAHTEVEK

Zagovornica oškodovanca Milena Prelog je pred sodno dvorano dejala, da je bil oškodovanec v dogodku izjemno poškodovan. »Poškodbe je utrpel na predelu glave in dihalnih poti, ki so vitalni del vsakega posameznika. Moj klient je ogorčen, da je v primeru, kjer je želel zgolj pomagati oziroma pomiriti situacijo, da ne bi prišlo do pretepa, brez razloga in povoda utrpel tako hudo poškodbo na svojem zdravju. Pričakujem, da bo sodišče upoštevalo to okoliščino pri odmeri kazni, ker takšen način ravnanja ni primeren sodobnem času, v katerem živimo,« je razložila Prelogova in dodala, da je oškodovanec sicer vložil premoženjskopravni zahtevek v višini nekaj več kot 20.000 evrov. A bo ta po njenih besedah najverjetneje še prilagojen oziroma zvišan, če v tej fazi ne bodo dosegli sporazuma z obtoženim.