Strupena čistila

FOTO: 30-letnica po dveh urah čiščenja kuhinje umrla zaradi zastrupitve

R.T.
9. 7. 2018, 20.24
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 09.16
Deli članek:

30-letnici je pri čiščenju kuhinje zastalo srce.

112 Comunidad Madrid
Ženski ni bilo več pomoči.

V Madridu je danes zaradi domnevne zastrupitve z izdelki za čiščenje umrla 30-letna ženska. Potem ko je kuhinjo dve uri čistila s čistili, ki so vsebovala amonijak, jo je obšla nenadna slabost, zaradi česar je nemudoma poklicala nujno pomoč. Na prizorišče so prvi prispeli gasilci, a so obstali pred zaklenjenimi vrati, na zvonjenje pa se nihče ni odzval. V stanovanje so zato vstopili na silo in na tleh v kuhinji našli 30-letnico, ki je doživela srčni infarkt. Po 30 minutah oživljanja so jo razglasili za mrtvo.

»Vse kaže, da gre za zastrupitev zaradi vdihavanja amonijaka,« je dejal tiskovni predstavnik reševalne službe v Madridu.

Amonijak se pogosto nahaja v čistilih za steklo, razmaščevalcih za nesnago v pečicah in čistilih za straniščno školjko. Izpostavljenost visokim koncentracijam te kemikalije lahko privede do opeklin v očeh, nosu in grlu, povzroči pa lahko tudi odpoved pljuč in srca ter poškodbe možganov. Kljub temu so tovrstni smrtni primeri izjemno redki, tveganje je nekoliko večje zgolj v primeru, kadar imajo posamezniki kakšne druge zdravstvene težave, kot so na primer bolezni jeter.

V čistilih se sicer uporablja razredčena oblika te kemikalije, pri čemer se uporabnikom svetuje, da pri čiščenju uporabljajo rokavice in se s tem izognejo neporednemu stiku s čistilom.