Plačujemo davkoplačevalci

Prazna državna stanovanja propadajo!

Žiga Kariž / Novice Svet24
8. 6. 2018, 19.40
Deli članek:

Prazna državna stanovanja motijo številne Slovence. Predvsem tiste, ki ne morejo do lastne strehe nad glavo. Prazne nepremične so strošek za državo, pa tudi za koga drugega.

Bobo
Praznih stanovanj je res veliko, a je večina v izredno slabem stanju.

Tudi ljudje, ki bivajo v stavbah, kjer se prazna stanovanja nahajajo, so precej nezadovoljni. Nekatera so namreč že več let prazna, nevzdrževana in povzročajo škodo tudi na skupnih delih stavb. Pred kratkim smo izvedeli za primer iz Radeč, kjer si je mlada družina kupila stanovanje, ga začela urejati, nato pa naletela na kup težav, ki pa so izvirale iz stanovanja pod njimi, ki je nenaseljeno že več let in v lasti države. Ko so skupaj s skrbnikom stanovanja le pregledali, so naleteli na plesen in kar dobre pol metra dvignjen parket, pod katerim so se nabrali plini.

Ne za najem ne za prodajo

Stanovanja, ki jih prodaja država, morajo na javno dražbo. Podatki o prodajanih nepremičninah se objavljeni na spletnih straneh posameznega ministrstva.

Stanovanj, ki so v takem ali še slabšem stanju, je v državni lasti ogromno, ne vedno po krivdi države. Pri obnovi stanovanj so namreč omejeni s predpisi, ki določajo, da ne smejo obnavljati posameznih stanovanj, ampak le večje sklope, saj lahko tako pri javnih naročilih ravnajo bolj smotrno in pridobijo nižje cene za izvedbo del. Stanovanja, ki jih ni smotrno vzdrževati in jih država kot takih ne more oddati uslužbencem, romajo na dražbo. Večina državnih stanovanj, ki niso na prostem trgu, je v upravljanju ministrstva za javno upravo, ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za obrambo. Stroški vzdrževanja stanovanj, ki so v lasti ministrstva za obrambo, znašajo v povprečju 109 evrov na mesec oziroma 1300 evrov letno na stanovanje, zato si prazna stanovanja prizadevajo prodati. Skupaj je praznih 145 stanovanj, prodali jih bodo polovico, prodajajo pa tudi stanovanja, ki so zasedena, le ta v večini trenutnim najemnikom. Ministrstvo za javno upravo, ki ga vzdrževanje praznih stanovanj v povprečju stane okoli 60 evrov, bo letos na dražbi prodalo 11 stanovanj.  

Občina Litija
Stanovanja, katerih obnova bi bila predraga, gredo v prodajo.

Poceni nepremičnine

Tako na ministrstvu za notranje zadeve kot na ministrstvu za obrambo redno prodajajo stanovanja, za katera so ocenili, da jih ne potrebujejo. Prodaja se tudi stanovanja, ki so zasedena, najemniki pa imajo predkupno pravico. 

Zatika se v glavnem pri prodaji stanovanj zunaj večjih mest in to kljub temu, da so na prvi pogled za ta stanovanja izklicne cene izredno nizke. Za dvosobno stanovanje v Brežicah, ki meri 70 kvadratnih metrov, je bila tako izklicna cena na nedavni dražbi le 59.000 evrov, za dvosobno stanovanje v Slovenski Bistrici celo samo 52.000 evrov, čeprav se tovrstna stanovanja na dražbah znajdejo večkrat, vsakič s praviloma nižjo ceno.

Dobra praksa

Možno rešitev za prazna stanovanja je nakazalo ministrstvo za obrambo, ki je v preteklosti nekatera stanovanja uspelo izmenjati z občinami. Tako so bila stanovanja v Ajdovščini del vložka v izgradnjo logističnega centra na tamkajšnjem letališču, v Brežicah so s stanovanji poplačali širitev letališča v Cerkljah ob Krki. Občine so nato nepremičnine namenile za reševanje socialnih težav.