Račun za 5200 evrov

Zakon: utopljeni migranti postanejo strošek občine

Janja Ambrožič/Dolenjski list
8. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

PU Novo mesto vsak dan poroča o nezakonitih migrantih, ki jih ujamejo v Beli krajini. Do konca maja jih je pet v Kolpi tudi utonilo.

Foto: PU NM
Mejo s Hrvaško varujejo okrepljene ekipe policistov. Na PU Novo mesto so letos obravnavali 1030 tujcev.

Do konca maja so na Policijski upravi (PU) Novo mesto obravnavali 1030 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo (lani v istem obdobju 77). Največ nezakonitih prehodov državne meje je bilo na območju Bele krajine, kjer so izsledili 941 takih migrantov (v enakem obdobju lani štiri). Do konca maja pa so obravnavali pet utopitev.

Za 5220 evrov računov je v začetku tedna zaradi utopljenih migrantov prejela Občina Črnomelj.

STROŠKI NA PLEČIH OBČINE

Dogajanje na meji med Belokranjce vnaša nemir, občinam, ki imajo to smolo, da tujci pridejo ravno k njim, pa prinaša tudi stroške. Iz kabineta črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič so sporočili, da so državnega sekretarja Boštjana Šefica opozorili na problem plačevanja stroškov utopljenih prebežnikov in gasilskih intervencij na Kolpi ter zahtevali, da te stroške prevzame država: »Imamo težave, ker so gasilci preobremenjeni, nimamo zadostnega števila ekip in tudi ne opreme, problem je tudi odsotnost gasilcev z dela v času intervencije.« Velja omeniti, da gasilci nimajo potapljaške opreme, zato so do zdaj uporabljali svojo lastno, česar pa ob tako povečanem številu intervencij občina ne more več pričakovati od njih.

Stroški pokopa: Dvig in transport pokojnika do obdukcije – 350 evrov, obdukcija in identifikacija – 300 evrov, hramba pokojnika v hladilnici – 7 evrov na dan, transport in pokop – od 1000 do 1500 evrov.

DVA UTOPLJENCA ŠE V HLADILNICI

Direktor Komunale Črnomelj Samo Kavčič je konec prejšnjega tedna povedal, da so se na območju občine Črnomelj utopile štiri osebe, ki so domnevno prebežniki. »Dva identificirana pokojnika so odpeljali v domovino. Predvidevam, da so stroške poravnali svojci. Dva pokojnika pa sta še v prostorih hladilnice. Če se v kratkem ne 'pojavi' drug naročnik prevoza ali pogreba, bo morala Občina Črnomelj podati naročilo za pokop,« je dejal Kavčič.

Glede pokopov migrantov so na notranjem ministrstvu dejali, da je zakonodaja s tega področja v pristojnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: »Sprejet ni bil noben dogovor, da bi ministrstvo za notranje zadeve plačevalo stroške pogreba za omenjene osebe.«

M.B.J.
Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič pravi, da zaradi smradu občani enkrat do dvakrat na teden kličejo na občino.