Glasba ga drži pokonci:

Mišo: raper, borec in navdih

Mirko Vorkapić/Novice Svet24
1. 6. 2018, 07.10
Deli članek:

27-letnik iz Ljubljane rapa in producira glasbo iz vozička.

Facebook
Mišo tri tedne vsakega poletja preživi v Izoli, kjer ima letno rehabilitacijo.

Sedemindvajsetletni Mišo Milić se je rodil kot zdrav otrok, potem pa se njegovo zdravstveno stanje naglo poslabšalo in ostal je priklenjen na invalidski voziček. A to še ne pomeni, da ne dela velikih korakov. Pomaga mu glasba.

Mišo Milić se že dve desetletji bori z zahrbtno boleznijo.

Duchennova mišična distrofija je ena izmed oblik mišične distrofije – povzroči degeneracijo mišičnega tkiva. Bolezen prizadene približno enega na 3600 fantov. Do nepravilnosti pride zaradi mutacije gena na kromosomu X, ki kodira beljakovino distrofin, ki je pomembna strukturna komponenta v mišičnem tkivu. Prvi bolezenski znaki nastopijo do šestega leta starosti, kar pomeni, da otroci že shodijo, nato pa jih zahrbtna bolezen začne dohitevati. Tudi Miša je doletela podobna usoda. Toda fant, ki je zrasel v zapriseženega hiphoperja, še zdaleč ni obupal. Ubesedil je svoje notranje viharje in jih začel polagati čez ritme. S svojo zagnanostjo, borbenostjo in neutrudno voljo je postal skoraj neločljiv del slovenske hiphop scene ter večkrat poskrbel, da so se izvajalci prav zaradi njega zbrali na kupu. »Miša se spomnim s praktično vseh rap dogodkov. Velik borec, predvsem pa dober človek. Upam, da bi bilo na svetu več ljudi s takšno voljo,« o njem pove Zlatan Čordić - Zlatko.

Pridružite se nam 22. septembra na Bledu. Na dobrodelnem dnevu zbiramo pomoč za družine otrok s posebnimi potrebami.

Rap, ustvarjalnost in znanstveni članki

Večina Mišovega dne se vrti okoli glasbe. »Že osem let se ukvarjam z glasbo, posnel sem nekaj videospotov in CD. To je stvar, ki me drži pokonci in mi daje energijo. S pomočjo glasbe odženem stran negativne misli in bolezen,« pravi 27-letnik. Mišo ustvarja pod umetniškim imenom Big Shomy in je že sodeloval z nekaterimi večjimi imeni slovenske in balkanske hiphop scene. »Glasba je praktično edina stvar, s katero se lahko ukvarja, in glede na njegovo zdravstveno stanje je res neverjetno, kako mu glas zdrži pri rapanju,« nam je povedal glasbeni producent in Mišev družinski prijatelj Anže Metod Breskvar. Vendar pa se njegov dan ne vrti le okrog glasbe. Mišo se namreč veliko izobražuje. »Rad gledam dokumentarne oddaje in berem znanstvene članke. Predvsem spremljam raziskave na področju zdravljenja mišične distrofije

Facebook
Družina Milić bije težko bitko, a vseeno ohranja pozitivno naravnanost.

Upanje in pozitiva

»Vsem nam je težko sprejeti bolezen, ki je doletela Miša. Stalno se soočamo z različnimi izzivi, vendar poskušamo ostati pozitivni in ohraniti upanje,« življenje opisuje Miševa mama. Družina na različne načine išče pomoč, zateka pa se tudi k alternativni obliki medicine, ki Mišu pomaga lajšati simptome. »Zelo smo ponosni nanj in njegovo glasbo, veseli smo, da je našel nekaj, kar ga tako veseli, ter to zelo spodbujamo,« o Big Shomyju pravijo domači. 

Facebook
Miševa rojstnodnevna praznovanja so dogodek, ki združuje prijatelje skozi glasbo.