KOTEKS

Za ene kulturni spomenik, za druge podrtija

Dženana Kmetec/Novice Svet24
1. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

Dva meseca časa si bodo ptujski mestni svetniki vzeli za premislek o tem, kaj je bolj smiselno: stavbo na Raičevi obnoviti ali jo prodati.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Že na prvi pogled je jasno, da bi bila sanacija Koteksa izjemno draga investicija.

Ptujski podžupan Gorazd Orešek je na seji mestnega sveta vztrajal, da se vodstvo šole strinja s selitvijo v stavbo Koteksa, medtem ko je svetnica Nuška Gajšek trdila, da je mnenje ravnatelja Glasbene šole Karol Pahor Ptuj Štefana Petka, da je primernejša selitev v stavbo na Raičevi ulici oziroma rdečo šolo.

A čeprav je Gajškova predlagala, da se prodaja ustavi, je že predlog jasno izražal stališče vodstva občine, saj so predlagali nadaljevanje prodaje stavbe na Raičevi ulici 2. Župan Miran Senčar je predstavil izhodišče, da je bolje, da glasbena šola zaradi oživljanja mestnega jedra ostane v tem delu mesta, češ da bo ta del sicer še bolj prazen, kot je. Zato se mu zdi urejanje Koteksa za potrebe glasbene šole primernejša rešitev. »Koteks je škrbina v veduti Ptuja, ki jo je treba popraviti,« je priznal Senčar. Idealna rešitev, ki bi ubila dve muhi na en mah, se mu zato zdi selitev dela prostorov glasbene šole na drugo stran ceste. Po županovi oceni bi tako za obnovo stavbe na Raičevi kot Koteksa potrebovali nekaj več kot dva milijona evrov, razlika naj bi bila le v tem, da lahko za stavbo na Dravski (Koteks) dobijo evropska sredstva, kar pa bojda za Raičevo ni možno. »Sicer pa, če bi bila stavba na Raičevi primerna za obnovo, ne bi šli gradit nove šole dr. Ljudevita Pivka,« je vztrajal Senčar.

Čelan bi stavbo podrl

Čeprav je Senčar vztrajno zagovarjal prodajo stavbe na Raičevi, pa Gajškove s svojimi argumenti ni prepričal. Izrazila je prepričanje, da bi bila investicija v Koteks zelo draga in da se na ta način ne rešuje optimalno problema glasbene šole, ki bi še vedno delovala na dveh lokacijah in bi zato imela dvojne stroške. Zanimivo je bilo tudi stališče Štefana Čelana, mestnega svetnika in dolgoletnega ptujskega župana. Pojasnil je, da so bile za Koteks narejene številne idejne rešitve, a da za kulturnike nobena ni bila primerna. Zanje naj bi bil muzej usnja edini sprejemljiv predlog, zato ga je nova predlagana rešitev o selitvi glasbene šole toliko bolj presenetila. V času njegovega županovanja naj bi imeli resne kupce, ki so v propadajoči stavbi na Dravski (Koteks) nameravali urediti hotel. »Takrat smo bil proglašeni za barbare, tudi s strani nekaterih kolegic, ki danes sedijo z nami kot mestne svetnice,« je bil oster Čelan, ki meni, da bi bilo staro dotrajano stavbo Koteksa najbolje podreti.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Rdeča šola se ne prodaja več, vsaj naslednja dva meseca ne.

»V Koteksu je bilo samo skladišče živalskih kož«

Stavbo nekdanjega Koteksa kot zelo pomemben kulturni spomenik, ki ga je treba urediti, pa dojema svetnica Darja Koter: »Le nekaj posameznikov ter Štefan bi podrli to stavbo. Politika o tem ne sme odločati, vsi smo dolžni spoštovati kulturno dediščino in veduto Ptuja. Stroka je potrdila, da se stavba s posebnimi postopki da sanirati. Ne drznimo si misliti, da bi Koteks podrli.«

S svojimi izjavami je očitno precej ujezila Čelana, ki jo je podučil, da je tam nekoč bilo le skladišče tovarne usnja, in ji zabrusil, da le ponavlja to, kar je govorila v času njegovega županovanja, polnih 12 let. Orešek je sicer vztrajal, da z ustavitvijo prodaje stavbe na Raičevi ne bodo rešili problemov, a so svetniki kljub temu z veliko večino glasov prodajo ustavili in se dogovorili, da bodo o tem še razpravljali.