Številke

Statistični podatki: reševanje iz krize je končano

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
25. 5. 2018, 20.28
Deli članek:

Kakšno bo stanje države, ki ga bo nasledil naslednji mandatar?

Profimedia
- 693 dni boste čakali na dermatološki pregled v UKC.
- 450 dni je čakalna doba za operacijo kolka v UKC.
-8,6 odstotka je stopnja registrirane brezposelnosti.
-73,6 odstotka BDP znaša javni dolg.
-683 evrov neto je zakonsko določena višina minimalne plače.
-1083 evrov neto znaša povprečna plača.
-385,05 neto znaša socialna denarna pomoč, a le do konca leta.
-621 neto je višina povprečne pokojnine.

Naslednji mandatar bo podedoval državo, ki je gospodarsko zdrava. Gospodarsko rast imamo že peto leto, kar ekonomska znanost imenuje konjunktura.

Bonitetna ocena države je stabilna, zadolžujemo se torej lahko za relativno ugodno obrestno mero. Bonitetna agencija Moody's državne obveznice ocenjuje kot naložbene, čeprav komaj. Zadolžujemo se torej lahko, če bo to sploh potrebno, saj smo se nazadnje zadolžili z namenom reševanja bančnega sistema, zdaj ta dolg postopno pada. Država tudi tako beleži proračunski presežek, padla je tudi stopnja brezposelnosti.

Čakalne dobe v zdravstvu

Naslednja vlada bo morala te ugodne številke prevesti v višjo kvaliteto življenja za svoje državljane. Največji politični problem trenutno predstavljajo čakalne vrste v zdravstvu. Te so različne glede na zdravstven poseg in kje ga izvajamo, vendar lahko pod palcem rečemo, da v večini primerov presegajo zakonsko predvidene norme.

Socialna država

Pretekla vlada je že zvišala socialne transferje. Zvišala se je socialna denarna pomoč, vendar zaradi neusklajenega glasovanja le do konca leta. Ali se bo dvignila, ostala na trenutni višini oziroma ali padla na prejšnji znesek, bo v presoji naslednje koalicije. Dvignila se je tudi minimalna plača, malce pa so se povišale tudi pokojnine, ki pa še vedno ne dosegajo minimalne plače.

Zunanja trgovina

Številke so dobre tudi na področju trgovine z zunanjim svetom. V preteklem letu smo zabeležili 130 milijonov trgovinskega presežka, večino izvoza (20 odstotkov) ustvarimo v trgovini z Nemčijo. Smo tudi med redkimi državami, ki v trgovinski izmenjavi z Nemčijo beležijo presežek.