Za življenje

Obvezno znanje: rešite življenje svojemu otroku

Urban Klančnik/Novice Svet24
25. 5. 2018, 20.40
Deli članek:

Prva pomoč je ena najpomembnejših stvari, ki bi jih morali dobro poznati. Ne le to, znanje bi morali redno nadgrajevati in osveževati.

Profimedia
Heimlichov prijem lahko otroku reši življenje.

Treba je reči, da je odzivnost reševalcev v Sloveniji res odlična in vsako leto rešijo na stotine življenj. A tudi oni ne morejo delati čudežev. Raziskave kažejo, da večina ljudi zelo hitro pozabi osnovne tečaje prve pomoči, kar je kar malce zastrašujoče. Poleg tega se tudi, kar zadeva prvo pomoč, stvari spreminjajo in tisto, kar je bilo osnova pred leti, je danes že zastarelo. Zato moramo znanje redno osveževati, saj lahko z nekaj spretnimi prijemi rešimo življenje, pa naj gre za ljubljeno osebo ali popolnega neznanca. Še posebej so na udaru otroci, ki se lahko hitro znajdejo v težavah. Manjše poškodbe seveda lahko brez težav oskrbimo sami, a kaj če pride do težje poškodbe, mi pa ne vemo, kaj storiti. Z nekaj kratkimi napotki boste ne le oskrbeli osnovne rane, ampak celo rešili življenje.

112 je številka, ki jo morate poklicati, če želite priklicati reševalce.

Zlomi

Pri zlomih morate poskrbeti, da je poškodovani del karseda pri miru. Najbolje je, če ga obložite ali prekrijete z odejo ali oblačilom. Če je zlom odprt, rano pokrijte s čisto blazino in nežno povijte. Pokličite 112 ali pa otroka sami odpeljite na urgenco. Če opazite, da se otrok slabo počuti ali ima povišan srčni utrip in vlažno kožo, naj se uleže, vi pa mu dvignite nogo. Če je noga zlomljena, dvignite samo nepoškodovano nogo. Ne dajajte mu hrane ali pijače, saj bo morda potreboval anestetik.

Krvavitve

Manjše ureznine očistite z izpiranjem z vodo ali z brezalkoholnimi robčki. Rano posušite z gazo in jo nato prekrijte s sterilno gazo. Če otrok še zmeraj krvavi, dvignite (če lahko) ranjeni predel nad višino srca. Očistite tudi kožo okoli rane z milom in jo posušite. Če je rana globoka, otroka odpeljite k zdravniku. Rano je treba nekaj dni opazovati, da ne bi prišlo do okužbe.

Panika
Predvsem morate imeti v glavi, da tudi v najhujših primerih ne začnete paničariti. Delovati morate mirno in preudarno. Zato je dobro, da se naučite čim več tehnik.

Opekline

Opeklino je treba čim prej hladiti pod hladno tekočo vodo. Hladite jo okoli deset minut. Ker lahko začne otekati, previdno odstranite nakit, ure in oblačila z območja opekline. Opeklino nato pokrijte s čisto gazo. Nikoli ne uporabljajte ledu ali mazil. Če gre za dojenčka, ga odpeljite k zdravniku. Če je opeklina hujša, pokličite reševalce in opeklino ohlajajte. Če je mogoče, naj se otrok uleže in mu dvignite noge. Pri hujših oteklinah lahko otrok pade v šok, zato se z njim pogovarjajte in ga mirite.

Astma

Znaki hujšega napada so piskajoče oglašanje, nesposobnost za govor ter sive ali modre ustnice. Če oboleli že ima inhalator, mu pomagajte z njim. Če gre za prvi napad, pokličite reševalce. Pomembno je, da otroka čim bolj pomirite. Otroka posadite pokončno na stol, naj bo čisto rahlo sklonjen naprej. Naj diha počasi. Medtem pokličite prvo pomoč.

Tujki v grlu
Zadušitev je eden najpogostejših vzrokov smrti dojenčka in otroka in morda bi lahko marsikatero smrt preprečili.

Strupi

Če je otrok pri zavesti, poskušajte izvedeti, kaj je otrok zaužil, koliko ter kdaj. Pokličite 112. Dajte reševalcem čim več informacij o snovi, ki jo je zaužil. Opazujte otroka in si zapisujte vitalne znake. Če otrok bruha, shranite vzorce, ni pa priporočljivo, da sami spodbujate bruhanje pri otroku. Ko pridejo reševalci, jim predajte vzorce in vse ostale stvari, ki bi jih otrok lahko zaužil (embalažo in tako naprej). Če so ustnice opečene zaradi kakšne snovi, položite nanje obkladek iz hladnega mleka ali vode.

Zadušitev

Najpogostejši vzrok za smrt otroka je pravzaprav zadušitev. Otrok med igro vdihne tujek in lahko zaradi tega tudi umre, še posebej tedaj, ko ne veste, kaj storiti v takšnem primeru. Ne pozabite, zelo nevaren je lahko že bonbon. Žal je ogromno smrtnih primerov otrok, ki bi jih oseba z nekaj znanja lahko rešila. In dejstvo je, da se skoraj vsak starš slej ko prej znajde v takšni situaciji.

Profimedia
Pri zlomih morate poskrbeti, da je poškodovani del karseda pri miru.

Osnovna pravila

Najbolje je preprečiti, in ne zdraviti. Zato je pametno že vnaprej poskrbeti, da dojenčki nimajo dostopa do potencialno nevarnih stvari. Trdo hrano narežite na koščke in otroka med jedjo nadzorujte, še posebej če je mlajši od petih let. Še enkrat obnovite znanje prve pomoči. Obstajajo tudi aplikacije na telefonih, s katerimi lahko to storite tako rekoč iz domačega naslonjača. Če pride do skrajne situacije, poskusite ostati mirni.

Pri dojenčku izvajajte oživljanje z dvema prstoma.

Dojenček

Če pride do dušenja pri dojenčku, ga s trebuhom navzdol položite na podlaht. Pri večjemu dojenčku lahko to storite v naročju, nikoli pa na trdi podlagi. Z zgornjim delom druge roke ga petkrat udarite med lopaticama. Podprite njegovo brado z dlanjo. Če je predmet še zmeraj v dojenčkovem grlu, ga obrnite in izvedite masažo srca. Podprite glavico z dlanjo. Na področje srca pritisnite petkrat s hitrostjo en pritisk na sekundo. Ta dva koraka izmenjujte, dokler tujek ne pade iz grla ali pridejo reševalci. Če dojenček ne diha, ga začnite oživljati. Nikoli ne izvajajte Heimlichovega prijema pri dojenčkih.

Starejši od enega leta

Takoj pokličite reševalce. Otroka poskušajte spodbuditi h kašljanju. Če ne pomaga, otroka nagnite naprej in ga močno ter ostro štirikrat udarite med lopaticami. Če je tujek še zmeraj v sapniku, uporabite Heimlichov prijem. Postavite se za otroka in ga nagnite naprej. Eno dlan stisnite v pest in drugo roko položite nanjo. Palca naj bosta obrnjena proti trebušni steni ter med popkom in žličko. Nato sunkovito potisnite trebušno steno navzgor in navznoter proti sebi. Vse skupaj ponavljajte do petkrat. Če je otrok v nezavesti, ga takoj začnite oživljati.