Alarmantno stanje

Je policistov res tako malo, da je ogrožena naša varnost?

Žiga Kariž / Novice Svet24
25. 5. 2018, 19.20
Deli članek:

Policistov je premalo in le z nečloveškimi napori še ohranjajo visoko stopnjo varnosti. Kako hude so razmere, je iz varnostnih razlogov težko opisati.

Bobo
Statistični podatki razkrivajo, da je policistov premalo.
Hudo pomanjkanje
V Sloveniji ni niti ene policijske uprave, ki bi imela toliko zaposlenih, kot predvideva sistematizacija. Najhuje je v PU Celje, kjer je od 19 policijskih enot kar 18 pomanjkljivo popolnjenih. 

Sindikat policistov Slovenije je v javnost poslal pismo, v katerem znova opozarja na dejstvo, da je policistov premalo in je kadrovska situacija na robu vzdržnega. Podatki o trendu kadrovskih razmer v policiji so po mnenju sindikata skrb vzbujajoči in že na ravni kritične točke, zato tudi ne morejo več sprejemati argumentov predstavnikov policije v medijih, da se »tudi z manj policisti zagotavlja enaka raven varnosti državljank in državljanov Slovenije«.

Njihovi podatki namreč jasno nakazujejo, da je policija dosegla kritično točko. Trdijo, da je deset policijskih enot zasedenih celo pod kritično ravnjo 65 odstotkov sistemiziranih delovnih mest, 20 pod 70, 34 pod 80, 31 policijskih enot pa pod 85 odstotki sistemiziranih delovnih mest. Trend zmanjševanja števila zaposlenih v policiji se stopnjuje že od leta 2007, saj se je število zaposlenih v policiji z 9490 znižalo na 8169 oziroma za dobrih 14 odstotkov.

Bobo
Simon Velički je šele dobro prevzel vodenje policije, a se že srečuje s težavami.

Skriti za varnostno situacijo

Ker si je ob navedenih podatkih težko predstavljati resnost razmer, smo sindikate prosili, naj nam povedo, koliko policistov je zaposlenih na policijskih postajah, kjer je primanjkljaj največji. Odgovorili so nam, da nam zaradi varovanja operativnih podatkov in varnosti tako policistov kot prebivalcev in njihovega premoženja konkretnih podatkov o zasedenosti posamezne policijske enote ne morejo posredovati. Jasno je, da bi kriminalne združbe hitro začele izkoriščati okoliščine, če bi vedele, da sta na primer za pokrivanje območja več sto kvadratnih kilometrov hkrati odgovorni le dve policijski patrulji.

Policisti vse starejši

Krut delovnik
Policist, s katerim smo se pogovarjali, nam je pokazal svoj urnik, iz katerega je razvidno, da je v treh tednih kar 11-krat delal 12 ur skupaj in enkrat deset ur.

Ker si tudi mi ne želimo, da bi nepridipravi imeli v rokah te podatke, ne bomo zapisali, za katero policijsko postajo gre, a glede na naš vir je to opis dejanskega stanja. Poleg tega naš vir opozarja, da so policisti vse starejši in je na terenu tudi v nočnih izmenah vedno več takih, ki bi morali delati le še v pisarnah.

Razpisi že objavljeni

Policisti se s svojimi zgodbami ne želijo izpostavljati, a težav imajo veliko. Kot pravi naš vir, se pogosto dogaja, da zgolj beležijo dogodke, preiskuje jih v resnici nihče. Birokratsko delo in poročila izpolnjujejo ob dežurstvih, ko podrobnosti o dogodku že uidejo iz glave.

Sindikati opozarjajo, da se vse več policistov odpravlja v pokoj, novih pa ni. Policist pač en more biti vsak. Marca je bil objavljen razpis za izobraževanje in zaposlitev novih policistov. Izbirni postopek kandidatov še poteka, preden bodo lahko oblekli policijsko uniformo, pa jih čaka še dveletno izobraževanje. Hkrati poteka razpis za pomožne policiste, ki opravijo le osnovno dvomesečno usposabljanje. Prvi kandidati naj bi začeli usposabljanje novembra.