Enostransko ne gre

Putin svari pred krizo, kot je še ni bilo

J.P.
25. 5. 2018, 17.58
Posodobljeno: 25. 5. 2018, 18.02
Deli članek:

Vladimir Putin si želi miru in napredka.

Reuters
Ne želi si sistemske krize.

Trend je vse bolj priljubljen, Vladimir Putin (65) pa svari, da enostranske omejitve za doseganje prednosti na področju gospodarstva niso pravi način. »Sistema večstranskega sodelovanja, katerega vzpostavitev je trajala leta, ni več mogoče razvijati. Počasi se ga lomi. Kršitev pravil je postalo novo pravilo,« je ruski predsednik danes dejal na Mednarodnem ekonomskem forumu (SPIEF) v Sankt Peterburgu, poroča RT.

Konkurenca in spoštovanje

Poleg tradicionalnih oblik protekcionizma, kot so trgovinske tarife, tehnični standardi in subvencije, države vedno bolj uporabljajo nove načine za spodkopavanje konkurence, denimo enostranske gospodarske sankcije. Narodi, ki so mislili, da jih takšni ukrepi iz političnih razlogov ne bodo doleteli, zdaj ugotavljajo, da se motijo, je povedal Putin in pozval k spremembi smeri, obrambi proste trgovine in ureditvi svetovnega gospodarstva, ki temelji na predpisih, ki bi ublažili kaos zaradi hitrih tehnoloških sprememb na račun razvoja digitalne tehnologije.

»Neupoštevanje obstoječih norm in izguba zaupanja lahko v kombinaciji z nepredvidljivostjo in pretresi povzročita ogromne spremembe. Ti dejavniki lahko vodijo v sistemsko krizo, kot je svet še ni videl,« je posvaril. Poudaril je še, da ne gre spregledati potrebe po transparentnih splošnih pravilih ter mehanizmu, ki bi dovoljeval spremembo teh pravil na način, ki bi ga sprejela mednarodna skupnost. »Ne potrebujemo trgovinskih vojn ali začasnih trgovinskih premirij. Potrebujemo celovit trgovinski mir,« je še dejal. »Konkurenca, spopadi interesov so vedno bili in tudi bodo. A moramo ostati spoštljivi. Sposobnost reševanja razlik s pošteno konkurenco in ne z omejevanjem le-te je vir napredka.«