Anonimno pismo

Avtošole prisiljene skleniti najemne pogodbe, vsakemu kandidatu pa zaračunajo dodatnih 20 evrov?

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
24. 5. 2018, 07.00
Posodobljeno: 24. 5. 2018, 07.32
Deli članek:

Pošiljatelji pisma se sprašujejo, kako lahko poligon na Teznem že več kot eno leto obratuje, če po njihovih podatkih sploh nimajo uporabnega dovoljenja. Odgovorni pa navedbe zanikajo.

Gabrijel Toplak
Nova površina, ki je namenjena avtošolam, je (poslej) ograjena.

Javne službe Ptuj
Janez Meznarič (prvi z desne) na vprašanja ni želel odgovarjati, češ da bo pojasnilo podala AVP.

Pred kratkim smo v uredništvu prejeli anonimno pismo z naslovom Sum na koruptivno dejanje, pod katerega so se podpisale avtošole v Mariboru in v katerem so izrazile nezadovoljstvo nad selitvijo izpitnega centra iz prostorov AMZS v proizvodno cono Tezno, ki je, kot navajajo, v zasebni lasti. Avtošole naj bi bile, poudarjajo v pismu, prisiljene skleniti najemne pogodbe v vrednosti 80 evrov mesečno, cona Tezno pa vsakemu kandidatu zaračuna dodatnih 20 evrov za uporabo.

Vodja izpitnega centra Janez Meznarič naj bi celo zavrnil ponudbo društva AMD Tam z izdelano projektno dokumentacijo in bistveno nižjo ceno najema, poleg naj bi bilo tudi več dokumentacije o izgradnji poligona s finančnim načrtom in prostorom, ki bi ga dali v najem. Toda Meznarič, ki mu med drugim očitajo dodatne zaslužke, česar si s svojo plačo v javni upravi po njim znanih podatkih težko privošči, naj se ne bi želel pogovarjati s predstavniki društva. Favoriziral naj bi posel z veliko dražjim zasebnim podjetjem, za katerega naj bi v tem času pridobil delo za izdelavo gradbenih načrtov njegov sin, ki ima samostojno podjetje. Pošiljatelji pisma pišejo, da želijo javnost seznaniti z ljudmi, ki si na vodilnih mestih v državi na lahek način polnijo žepe in lepo živijo.

Gabrijel Toplak
Poligon so pred tem uporabljali na sedežu društva AMD Tam.

Iz Upravne enote Maribor so glede poligona varne vožnje, ki naj bi bil urejen v Poslovni coni Tezno, sporočili, da niso izdali uporabnega dovoljenja.

Iz Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) odgovarjajo, da je bilo treba v Mariboru zaradi novih tehničnih zahtev in kriterijev v smislu zagotavljanja ustrezne vadbene površine zagotoviti dodatne pogoje. »O možnosti širitve in zagotovitve tehnične ustreznosti vadbene površine smo se obrnili na AMD Tam, s katerim je bil sklenjen sporazum o uporabi vadbene površine, a ta ni zagotovil tehničnih pogojev za ureditev in razširitev vadbene površine. Izvedli smo javni razpis za oddajo ponudb za najem vadbene površine in nanj se je kot edini ponudnik prijavila Poslovna cona Tezno, ki je preuredila nekdanje parkirišče za namen izvajanja vozniških izpitov. Z njimi je AVP sklenila pogodbo o najemu vadbene površine.« Pojasnjujejo še, da poslovna razmerja med Poslovno cono Tezno in šolami vožnje AVP niso znana.

Gabrijel Toplak
Tudi AMZS, tako menijo avtorji pisma, naj bi imel interes, da izpitni center ostane v njihovih prostorih.

IZBRANI SO BILI NA RAZPISU

Inštruktorji po ukinitvi upravne enote na izpitnem centru ne želijo prijavljati izpitov v središču mesta, kjer so že tako težave s parkiranjem. 

Maja Vintar iz cone Tezno odgovarja, da vse šole ne plačujejo enakega zneska najemnine, ampak je ta odvisna o tega, za koliko kategorij uporabljajo vadbeno površino, ki je urejena, ograjena in primerno varovana. »Pripravljamo dokumentacijo za celotno ureditev, v kateri je predvidena tudi širitev poligona. Opravljena je bila javna razgrnitev načrta, odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu so sprejeli mestni svetniki, medtem ko postopek sprejetja OPPN še poteka,« je sporočila Vintarjeva in dodala, da so bili na podlagi prijave izbrani tudi na razpisu za ponudnika za najem poslovnega prostora za potrebe opravljanja nalog izvajanja vozniških izpitov. Pogodba o najemu še ni dogovorjena, zato zneski, ki so navedeni, ne držijo. »Zavarovanje odgovornosti mora imeti sklenjeno vsaka šola, kot jo ima tudi cona Tezno,« je zaključila Vintarjeva.