ZAKONI

Predpisi, ob katerih Slovence boli glava

Ž. K. / Novice Svet24
24. 5. 2018, 07.00
Deli članek:

Čeprav verjamemo, da naši uradniki zakone in ostale predpise pripravljajo z najboljšimi nameni, jih je kar nekaj takih, ki bi jih državljani najraje zmečkali in vrgli stran. To je naš izbor.

Bobo
Upravljavci stavb povzročajo sive lase lastnikom stanovanj.

Uredba o uvedbi poletnega časa

Vse več je pozivov, naj znotraj EU politiki ukinejo premikanje ure na zimski oziroma poletni čas. Evropski poslanci so letos februarja celo izglasovali resolucijo o ukinitvi poletnega časa, vendar ta večjega učinka ni imela, saj so se v Evropski komisiji odločili, da bodo najprej temeljito preučili, kakšne učinke bi ukinitev imela za celotno EU. Čas pa teče in teče.

Registracije koles z motorjem

Čeprav naj bi registracije mopedov, ki dosegajo največ 25 kilometrov na uro, vnesle večjo preglednost na trg vozil, lažji nadzor in tudi nekaj denarja v državni proračun, je predpis povzročil nemalo težav. Predvsem tistim, ki imajo stare motorje brez dokazil o lastništvu. Ti se zdaj srečujejo s številnimi birokratskimi težavami, motorje lahko registrirajo le s pomočjo prič, marsikdo pa je tudi že obupal in raje tvega kazen.

Na zakone, ki veljajo v naši državi, lahko državljani vplivajo tudi prek referenduma. Zakonodajni referendum lahko zahteva 40.000 volivcev.

Postavitev znaka ob državni cesti

Lani je v medijih zaokrožila zgodba turistične kmetije Na Škaluc, ki je ob državni cesti želela postaviti usmerjevalno tablo do svoje kmetije. Potem ko so oddali prošnjo, so na odgovor čakali 64 dni, država pa jim je zaradi ene table naložila pripravo elaborata za spremembo prometne signalizacije, ki bi moral vsebovati 11 poglavij. Glede na ocene bi lastnike kmetije tak elaborat stal več kot 10.000 evrov.

Upravljanje blokov

Veliko prahu že leta dviguje samovolja nekaterih upravnikov blokov. Številne zlorabe veljavne zakonodaje so razlog, da so lastniki stanovanj vse bolj nezadovoljni, saj imajo občutek, da jim je kratena lastninska pravica. Ne glede na številne argumentirane pritožbe in vse več nezadovoljnih ljudi se Stanovanjski zakon in Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb nista bistveno spremenila.

Državljani lahko državnemu zboru neposredno predlagajo spremembo ustave ali zakona. Za začetek postopka spremembe ustave je potrebnih najmanj 30.000 podpisov, za spremembo zakona le 5000.

Na kolesu brez alkohola

Marsikateri Slovenec je zmotno živel v prepričanju, da za volan vinjen sicer ne sme, s kolesom pa se lahko mirno odpravi na pivo ali dve. Toda v zadnjih letih so policisti postali neusmiljeni do »živahnih« kolesarjev in kar nekaj jih je namesto do doma prikolesarilo do streznitve v celici. Ni malo Slovencev, ki menijo, da bi bila zakonodaja do vijuganja na kolesu lahko bolj popustljiva.

RTV-prispevek

V svobodni družbi lahko človek izbira, kaj bo govoril, kaj poslušal, kaj bral in kaj gledal. In ne nazadnje tudi kaj bo plačal. Toda pri prispevku, iz katerega se financira Javni zavod Radio in televizija Slovenija, ni pardona. Plačati ga mora vsak, ki ima elektriko. Naloge, ki jih ta zavod opravlja, so nedvomno izjemnega pomena za našo državo, a ker marsikateri državljan dvomi, da so naloge opravljene dobro, mu gre 12,75 evra vsak mesec težko iz rok.