Hodil po tankem ledu

Zapor za gojenje »rož« v znanstvene namene

S.S. / Novice Svet24
23. 5. 2018, 19.59
Deli članek:

Čeprav je zatrjeval, da pridelka ni imel namena prodajati, bo vseeno moral za dve leti in pet mesecev v zapor.

Samo Strel
Rajh do pravnomočnosti ostaja v priporu.

Dvainštiridesetletni Jaka Rajh ljubljanske okrožne sodnice Vesne Podjed ni prepričal. Za skoraj 1800 sadik marihuane, ki so mu jih januarja letos v Borovnici v najeti hiši zaplenili policisti, bo moral za leto in pol v zapor.

»Šlo je za masivno, 'forsirano' proizvodnjo, v kar ste vložili veliko denarja. Zadeva je bila komercialne narave,« mu je med ustno obrazložitvijo sodbe dejala sodnica in ga spomnila, da je zadnjo redno zaposlitev imel leta 2010. »Če bi se z gojenjem konoplje res ukvarjali ljubiteljsko, ne bi bilo treba imeti tako velikega števila rastlin. Šlo je za kontinuirano dejavnost, od katere ste si obetali finančno korist,« je še dejala. Ker pa je imel Rajh na vesti še eno pogojno obsodbo, prav tako zaradi prometa z mamili, mu je sodnica Podjedova to preklicala ter mu določila enotno kazen dve leti in pet mesecev zapora. Pričakovati je, da se bo obramba na sodbo pritožila, do pravnomočnosti pa Rajh ostaja priprt.

PU Ljubljana
Travo je 42-letnik gojil v prostorih najete hiše, po navedbah tožilstva od oktobra lani do januarja letos, ko je bil aretiran.

Pristal onkraj »tankega ledu zakona«

Rajh je bil leta 2015 že obsojen zaradi pečanja z marihuano. Policisti so mu takrat zaplenili 139 sadik, ki jih je prevažal v kombiju, očitke pa je priznal in bil obsojen na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo petih let, ki so mu jo zdaj preklicali. 

Spomnimo, Rajh je v zagovoru brez uspeha pojasnjeval, da je manjši del droge imel za lastno uporabo – s kajenjem si je lajšal bolečine v hrbtenici, ki si jo je poškodoval pred 25 leti, zdravstvene težave pa je z njo lajšal tudi mami in sestri. Preostanek pa je po lastnih besedah vzgojil v znanstvene namene, saj je želel razviti novo sorto, ki bi mu lahko kar najbolje pomagala, saj na črnem trgu težko dobi kakovostno robo, pa še preprodajalci se mu zdijo sumljivi liki. Skratka, trdil je, da »rož« ni imel namena prodajati. V končni besedi je potem sicer priznal, da se je zavedal, da »hodi po tankem ledu zakona«, in da zdaj ve, da je delal narobe, obljubil je tudi, da se bo raje zdravil s fizioterapijo, in ne marihuano, vsaj dokler ne bo gojenje v raziskovalne namene zakonsko urejeno …