Cestninske postaje

FOTO: Ko bodo odstranjene, bo hitrost vožnje 130 kilometrov na uro

G.G./STA
18. 5. 2018, 13.20
Posodobljeno: 18. 5. 2018, 13.24
Deli članek:

Cestninske postaje niso več potrebne. Te dni jih odstranjujejo. Prve tri bodo dokončno izginile sredi julija.

Bobo
Cestninska postaja na gorenjski avtocesti Torovo je že padla

Odkar je Dars 1. aprila vzpostavil sistem elektronskega cestninjenja za tovornjake, cestninske postaje niso več potrebne. Od 34 cestninskih postaj jih namerava Dars letos odstraniti približno polovico, preostale pa v prihodnjem letu. Rušitvena dela trenutno potekajo na treh: poleg na Torovem še na Razdrtem in Logu na primorski avtocesti, končana pa naj bi bila do začetka glavne turistične sezone, to je do druge polovice julija. Vrednost odstranitve in preureditve vseh 34 cestninskih postaj skupaj je predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic ocenil na 45 milijonov evrov.

STA
Minister Gašperšič je dejal, da je za uporabnike ključno, da bodo dela izvedena tako, da ne bo prihajalo do dodatnih zastoje.

Dela zajemajo odstranitev in preureditev cestninskih postaj, in sicer nameravajo povsod porušiti nadstrešnice in cestninske otoke, na nekaterih cestninskih postajah pa tudi tamkajšnje upravne stavbe. Poleg tega je predvidena tudi preureditev cestninske postaje Hrušica, vendar le ploščadi in prostorov upravne stavbe. Cestninske kabine bodo namreč ostale, saj se tam plačuje predornina za Karavanke. Podobna cestninska postaja je tudi na avstrijski strani predora.

STA

Cilj projekta je vzpostavitev enakega prometnega režima na avtocestah in hitrih cestah na območju obstoječih cestninskih postaj, kot že zdaj velja na odprtih trasah. S tem bo mogoče vzpostaviti normalen profil avtoceste in tako dvigniti dovoljeno hitrost vožnje na 130 kilometrov na uro.

Bobo
Promet je oviran zaradi rušenja cestninskih postaj.