Nekdanji ruski agent

Skripala so odpustili iz bolnišnice

J.P./STA
18. 5. 2018, 11.38
Posodobljeno: 18. 5. 2018, 12.42
Deli članek:

Nekdanji ruski agent je bil odpuščen iz bolnišnice.

Profimedia
Sergej Skripal

Sergej Skripal (66) in njegova hči Julija (33) sta bila 4. marca v Salisburyju izpostavljena živčnemu strupu novičok.

Profimedia
Julija Skripal

Julijo so iz bolnišnice v Salisburyju odpustili 9. aprila, on je okreval dlje. Da sta sploh preživela zastrupitev, gre domnevati, da je šlo verjetno za zelo majhno količino strupa. Pristojni so največjo koncentracijo strupa našli na kljuki Skripalove hiše.

Diplomatska kriza

Britanska vlada je za zastrupitev okrivila Rusijo, a je Moskva zanikala vsakršno vpletenost. Primer je sprožil hudo diplomatsko krizo in izgon številnih ruskih diplomatov iz zahodnih zaveznic Velike Britanije ter enake povračilne ukrepe Rusije.

Nezavestna na klopi

Skripala in njegovo hčerko so nezavestna našli na klopi v mestu Salisbury 4. marca. Ker sta bila v kitičnem stanju so ju takrat namestili na oddelek za intenzivno nego v mestni bolnišnici. Julija se zaradi varnosti nahaja na neznani lokaciji, navaja britanski BBC. Upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Azil v Veliki Britaniji pa ima od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za 10 ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI.

Britanski mediji so incident primerjali z zastrupitvijo bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka z radioaktivnim polonijem 210 leta 2006 v Londonu. Med umiranjem je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor, a njegova smrt ostaja uganka. Britanska preiskava je ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar Moskva zanika.