Mobilna verzija
00:03 17. avgust 2018

Katastrofa: družino Kren so evakuirali

Novice Svet24
G.T./Novice Svet24
0

Nastalo situacijo za stanovanjsko hišo v naselju Dvorjane sta si na pobudo občine ogledala tudi projektanta, ki se ukvarjata s plazovi, in jo ocenila kot zelo resno.

Dvorjane, plaz, razpoke

Razpokane so tudi betonske površine. Foto: Gabrijel Toplak

Petkovo neurje je dodobra spremenilo življenje družine Kren iz Dvorjan v občini Duplek, saj se je za njihovo hišo sprožil zemeljski plaz.

Dvorjane, plaz, premik zemlje

Premiki zemlje so vidni tudi na travnati površini. Foto: Gabrijel Toplak

POPLAVLJENI OBJEKTI

Zadnje katastrofalne poplave so v občini Duplek imeli leta 2012, ko je bilo poplavljenih med 250 in 300 stanovanjskih objektov. 

V NEVARNOSTI TUDI SOSEDJE

Damijan Kren pravi, da na tem mestu živi že 23 let in kaj takšnega se še ni zgodilo. »Prve premike smo zaznali marca, ko smo pri sosedih opazili razpoko v zemlji, ki so jo sanirali gasilci. Že v petek se mi je zdelo precej čudno, ko je začela po zunanjih stopnicah teči podtalnica. Bilo je neobičajno, zato sem do 1. ure zjutraj zadevo opazoval. Do takrat se zemljina ni premaknila, do jutra pa se je premaknila za približno 1,5 metra,« je pojasnil. Njegovo hišo zemeljski plaz ogroža neposredno, v nevarnosti pa so tudi tri ali štiri sosednje parcele. Vse do večera so lahko ostali v svoji hiši, potem pa so jim pristojne službe odredile evakuacijo.

Damijan Kren, plaz, Dvorjane

Zemeljski plaz ali nekontroliran premik večje količine zemlje ali blata je lahko posledica nenadnih prekomernih zbiranj vode, ki so posledica močnih padavin.

ŠTEVILNE TEŽAVE

Stanje po neurju je ves čas spremljal župan Mitja Horvat, ki si je ogledal plazišče. »Že noč na soboto ni minila mirno. Beležili smo več poplav, nanose zemljin, usade cestišč, danes (v soboto, op. p.) pa se je kot največja težava izkazal ta plaz. Ob slabem vremenu zna ogrožati hišo in stanovalce,« je povedal Horvat in dodal, da sta si teren ogledala tudi ustrezna strokovnjaka. 

Mitja Horvat, župan, občina Duplek

Mitja Horvat, župan občine Duplek. Foto: Gabrijel Toplak

Vaš prispevek