LEKARNA

V sistemu preverjanja avtentičnosti zdravil

U.K./Novice Svet24
2. 5. 2018, 09.50
Deli članek:

S tem je lekarna na Jesenicah kot prva že izpolnila evropsko direktivo.

STA
Bolnišnica Jesenice

Jeseniška bolnišnica se je lani prijavila v pilotni projekt Zavoda za preverjanje avtentičnosti zdravil Slovenije in s poslovnim partnerjem GOinfo sodelovala pri razvoju spletne aplikacije za preverjanje avtentičnosti zdravil. V začetku aprila letos so pilotni projekt zaključili z uspešnim testiranjem sistema.

Sodelujoče države z enakim sistemom bodo lahko zdaj od omenjenega zavoda prevzele obsežno dokumentacijo in tako na primeru dobre prakse z Jesenic hitreje oblikovale nacionalne sisteme tudi v svojih državah.

Sistem deluje tako, da farmacevt pred izdajo zdravila preveri edinstveno oznako zdravila s standardnim čitalnikom dvodimenzionalnih črtnih kod, ki prebrane podatke primerja s podatki, shranjenimi v evropskem in nacionalnem informacijskem sistemu. Ob tem se podatki o edinstveni oznaki deaktivirajo in ponovna izdaja zdravila s to oznako ni več mogoča.

V prizadevanjih za večjo varnost bolnikov so se namreč države članice EU odločile, da bo za zdravila na recept obvezna uporaba dvodimenzionalne kode, ki jo bodo morali proizvajalci na proizvodni liniji odtisniti na sekundarno ovojnino.