Drakula

Britansko obalo so zavzele temne sile

U.K./Novice Svet24
2. 5. 2018, 08.00
Posodobljeno: 2. 5. 2018, 08.48
Deli članek:

V mestecu, kjer je slavni Bram Stoker napisal zloglasni roman Drakula, so se znova zbrale temačne duše z vsega sveta.

ARhiv časopisa Novice Svet24

Whitby v severnem Yorkshiru v Veliki Britaniji v teh dneh znova gosti ljubitelje gotske in viktorijanske kulture. Gre za zdaj že slavni gotski festival v Whitbyju, ki ga organizirajo ljubitelji temačnosti že od leta 1994. Organizatorji so izbrali mestece zaradi tega, ker je prav tu napisal Drakulo legendarni pisatelj Bram Stoker in za zmeraj zaznamoval žanr grozljivk.

Gotika, cybergoth in romantika

Obiskovalci festivala se oblečejo v neverjetne kostume, ki bi najverjetneje prestrašili marsikaterega domačina ali turista, če bi nevede zataval v ta del Velike Britanije. Obiskovalci se namreč oblečejo v temačna oblačila, pogosto v vampirje, čarovnike in čarovnice, zombije, vse popularnejša pa sta tudi tako imenovana sloga cybergoth in cyberpunk, pri katerih navdušenci združijo obleko s tehnologijo. Pogosto takšno, ki naj bi delovala na paro. No, navzočih je tudi mnogo ljubiteljev viktorijanske dobe. In treba je omeniti, da nekateri kostumi stanejo na tisoče evrov.

Strah pred neznanim

Čeprav se na prvi pogled vse skupaj res zdi strašljivo, pa prav domačini poudarjajo, da so navdušeni nad obiskovalci. »Mislili bi, da gre za kakšne norce, ki bodo opravljali satanistične obrede ali kaj takšnega,« je povedal eden izmed domačinov, »a so prav prijetni. Z njimi nimamo nikakršnih težav, prej nasprotno, meni se zdijo očarljivi.« Sam festival je postal tako popularen, da ga zdaj izvajajo dvakrat na leto – v aprilu in nato še v oktobru na noč čarovnic.