Zahtevajo rešitve

Obupani prebivalci v boj proti zalitim kletem

Monika Levanič / Štajerski tednik
20. 4. 2018, 07.00
Deli članek:

Krajani Dornava in Mezgovcev pri Pesnici, ki jim voda neusmiljeno zaliva kletne prostore stanovanjskih hiš, bodo oblikovali civilno iniciativo.

Krajani zahtevajo rešitve.

Okrog 70 prebivalcev Dornave in Mezgovcev pri Pesnici je na nedavnem zboru krajanov, ki ga je na njihovo željo sklical župan Rajko Janžekovič, opozorilo na ogromne težave s podtalno meteorno vodo. Kot so povedali, se v zadnjih letih pogosto, celo večkrat na leto, spopadajo z vdiranjem vode v kletne prostore. Problematika se po njihovih besedah pojavlja zadnjih 15 let in je vse hujša.

Problematika se pojavlja zadnjih 15 let in je vse hujša.

»Na tem območju živim že skoraj 67 let in teh težav z vodo v preteklosti nikoli ni bilo. To se je pojavilo v zadnjih 15 letih. Ob vsakem dežju so zalite podvinske njive. Vse vode z okoliških občin (Ptuj, Trnovska vas, Destrnik …) pritečejo v Dornavo in Mezgovce, kjer se ustavijo, saj niso urejeni odtoki. Predlagam, da se nekaj ukrene. V zadnjih letih je problematika namreč vse bolj ekstremna, letos še posebej. Tako je za veliko noč voda padla, zvečer pa se je dvignila že za 30 centimetrov,« je povedal krajan Miroslav Slodnjak.

Župan Rajko Janžekovič

»Pod seboj imamo bazen«

Še preden so besedo dobili obupani krajani, jim je župan predstavil podatke o meritvah gladine podzemne vode Agencije RS za okolje, s katerimi se sicer prisotni niso strinjali. Zbora se je udeležil tudi Robert Šimenko iz Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju, predstavnikov Agencije za okolje in Vodnogospodarskega podjetja Drava pa kljub povabilu ni bilo. Te so krajani tudi najbolj pogrešali.

Krajani bodo oblikovali civilno iniciativo. Določili so skupino treh občanov, ki bo poleg župana sodelovala v pogovorih s pristojnimi službami na omenjeno problematiko.

»Gradbeno dovoljenje sem dobil leta 1981. Ne strinjam se s temi študijami. Vode v kleteh dolga leta ni bilo, zdaj pa jo imamo že ob vsakem manjšem dežju. Nekaj je torej narobe. Nimamo narejenega odvodnjavanja, pod sabo imamo bazen. Ravno toliko, da ne gre voda iz zemlje. Zakaj danes ni niti enega pravega strokovnjaka?« je poudaril Srečko Ciglar.

Vaščani so v na trenutke precej vroči razpravi nakazali kar nekaj idej in morebitnih rešitev, kako bi se te neznosne problematike lahko rešili. Po mnenju večine je vzrokov za vse pogostejše poplavljanje kleti več; od zasipanih jarkov skozi naselja, slabega vzdrževanja vodotokov Pesnice in Drave, melioracij in drugega … »Veliko težavo povzroča nepravočasno praznjenje zadrževalnih jezer gorvodno ob Pesnici. Zanima me, v kakšni funkciji so in kdo jih upravlja. Ker če bi to pravilno delovalo, bi praznili ta jezera pred veliko vodo. Kolikor vem, si te zasvojijo ribiči, potem pa sploh niso v funkciji,« je opozoril eden od krajanov.

Da se ne bi samo fotografirali in leporečili

Prepoved gradnje Župan Janžekovič je pri tem še opozoril, da se lahko zgodi, da bo gradnja na tem poplavnem območju v prihodnje prepovedana.

Župan Janžekovič je pojasnjeval, da vzdrževanje vodotokov ni v pristojnosti občine. Na vprašanje, kako bo občina pomagala krajanom, pa je odgovoril: »Občina bo naročila izdelavo študije, ki bo stala 12.000 evrov, da bomo imeli v rokah gradivo, ki temelji na strokovnih podlagah, in s tem bomo nastopili proti agenciji za okolje in okoljskemu ministrstvu. Res je, da je v tem delu teren takšen, da Pesnica tako hitro ne odteka … Poglobitev te reke bi gotovo nekaj pripomogla. Kakšne so te globine oziroma za koliko bi bilo treba poglobiti strugo, bo morala povedati stroka. Vemo pa, da je vzdrževanje vodotokov v pristojnosti države. Dobro bi bilo, da bi država tudi na te stvari pogledala, ne samo da se pridejo fotografirat, ko je škoda, ali pa pred volitvami leporečit, kako bodo kaj naredili …«