Televizijsko soočenje

Erjavec prebere v časopisu in se čudi

G.G./STA
20. 4. 2018, 06.40
Deli članek:

Začela so se televizijska soočenja prvakov političnih strank. V oddaji Tarča na TV Slovenija so na podlagi ankete izbrali sedem najbolje stoječih strank in njihove predsednike povabili v studio.

Profimedia
Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec poudarja, da njegova stranka nikoli ni imela velikega vpliva v vladah.

Pričakovano je bilo, da bo predsednik SMC Miro Cerar izpostavil dosežke aktualne vlade in da bodo opozicijski prvaki udrihali po "nesposobni vladi". Koalicijska partnerja, SD in DeSUS pa sta bila nekje vmes, najbolj vneto sta izpostavljala lastne dosežke.

Pred kratkim pregledom povedanega izpostavimo najbolj tragikomično, ne pa nujno neresnično izjavo. Večkratni minister iz vrst stranke DeSUS Karl Erjavec je potarnal, da vlada nima vpliva v državi, da so v ozadju najbolj vplivni lobisti (so to tisti strici iz ozadja?), ki pritiskajo in posredno vlečejo vse niti in krojijo poteze najvišje politike. Prvak "upokojencev" tako menda ne ve, kaj se dogaja oziroma za ključne ukrepe izve šele z branjem časopisov, čemur sledi čudenje. Retorično se lahko vprašamo, zakaj potem stranka DeSUS že 20 let (najdaljši staž v vladah od vseh strank) sodeluje v vladah.

Zdaj pa k bolj duhamornemu sumarnemu pregledu izrečenega.

Ob razpravi o stanju v državi in načrtih je predsednik SD Dejan Židan opozoril, da ima Slovenija dobro gospodarsko rast, kar da je dosegla vlada. Ni pa vladi uspelo vse, nekaj bo dočakalo novo vlado, predvsem bo treba zmanjšati družbeno neenakost, je opozoril.

Cerar je ponosen, da je vlada potegnila državo iz krize. Želi si, da bi ljudje prepoznali, da se lahko ta pot nadaljuje, vključno s privabljanjem tujih investitorjev, krepitvijo kakovosti storitev javnega sektorja in stabilnostjo. Povsod je bolje, je zatrdil.

V. d. predsednika NSi Matej Tonin je prepričan, da je potrebna menjava politične generacije, saj ne vidi, v čem bi lahko bil Erjavec po desetletjih še vedno koristen. Žalostno je predvsem, da ljudje še vedno umirajo zaradi čakalnih vrst v zdravstvu, Slovenija se po njegovih besedah tudi še ni soočila z dolgoročnim staranjem prebivalstva.

Situacija danes po besedah predsednika SDS Janeza Janše ni rožnata, pa tudi ni katastrofična. Nekatera področja pa so katastrofa: zdravstvo, delovanje vladavine prava, mizerno plačilo več 100.000 ljudi, je naštel.

V Levici, kjer računajo na podvojitev števila poslancev v mandatu, na prvo mesto med povolilnimi cilji postavljajo odpravo revščine, kar bi se po besedah Luke Mesca dalo ob 5-odstotni gospodarski rasti. Eden izmed korakov je bil storjen z aktualnim povišanjem socialne pomoči, je povedal. Med drugim pa si v Levici želijo znaten dvig zakonsko določene minimalne plače.

Janša je na to odgovoril, da se lahko zakonsko določi tudi 2000 evrov minimalne plače, a se jih enostavno ne bo dalo izplačati. Treba je ustvariti okolje, ki spodbuja produktivnost, vključno z razbremenitvijo najbolj koristnih delovnih mest.

Cerar je vse prisotne spomnil, da je pod to vlado v državo prišlo precej investitorjev, ki prinašajo tudi delovna mesta z višjo dodano vrednostjo - kot primer je izpostavil Yaskawo - s čimer bo Slovenija postala regijsko vse močnejša.

Najprej je treba debirokratizirati sistem, da bo več podjetij lažje prišlo v Slovenijo, s tem pa bo več delovnih mest in več denarja, pa je svoj načrt predstavil lider LMŠ Marjan Šarec. Obenem se je zavzel za močno vlado.