Propad dvorane Campus

Dejan Zavec: Moral sem zapustiti svojo lastnino!

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
11. 4. 2018, 11.05
Posodobljeno: 11. 4. 2018, 11.52
Deli članek:

Dvorana Campus, ki je bila slavnostno odprta leta 2010, že več kot dve leti dobesedno propada. Grenak priokus zaradi dogajanja ima tudi Dejan Zavec.

Štajerski tednik
Dejan Zavec je moral dejavnost prestaviti drugam.

Propadanje dvorane Campus bi lahko rešila ptujska občina, a ta nima resnega namena, da bi jo odkupila, saj trdijo, da bi poleg samega nakupa sanacija terjala prevelik finančni vložek. Stečajni upravitelj sicer poskuša najti potencialnega kupca, a doslej neuspešno.

Zanimanja ni

Nad podjetjem DAV, d. o. o., ki je bilo lastnik športne dvorane Campus, se je konec decembra 2015 začel stečajni postopek. Razlog za stečaj so bile zapadle neplačane obveznosti kreditov v skupni višini skoraj milijon evrov. DUTB je takrat od Nove KBM terjatve odkupil za 600 tisoč evrov.

Marko Drobež, stečajni upravitelj, ki vodi postopek prodaje Campusa, je oktobra lani objavil vabilo k nezavezujočemu javnemu zbiranju ponudb. Ponujali so del športne dvorane Campus, telovadnico in gostinski lokal. Drobež je prejel eno samo ponudbo, a se iz te ni izcimilo nič resnega. Za dvorano, katere izklicna cena je bila postavljena na 150 tisoč evrov, očitno ni konkretnega zanimanja.

Štajerski tednik
Sanacija naj bi stala okoli 400.000 evrov.

Občina nima interesa

Ptujska občina je ob izgradnji za dvorano Campus podelila štiridesetletno stavbno pravico. Vrednost naložbe je ocenjena na 1,2 milijona evrov, občina pa naj bi po načrtih v 40 letih prek najemnine podjetju DAV povrnila slab milijon evrov. A ker je podjetje za nadomestilo za stavbno zemljišče in kritje stroškov stavbne pravice MO Ptuj prav tako plačevalo, so približno polovico prejetega zneska v prvih letih delovanja občini vrnili.

Čeprav sta investitorja izgradnje dvorane Campus Vladimir Ilešič (ustanovitelj podjetja DAV) in Dejan Zavec pričakovala, da bo to zgodba o uspehu, se je izkazalo drugače. Po stečaju pred dvema letoma sta oba del krivde za neuspeh pripisala neuresničenim obljubam vodstva občine iz preteklosti. Težave so se pojavile že pri izračunu komunalnega prispevka, pri katerem je sicer investitor kasneje dosegel oprostitev. Jabolko spora je bila tudi cena najema dvorane, ki jo je uporabljala OŠ Mladika, ter plačilo stavbnega nadomestila.

Štajerski tednik
Zaradi zamakanja bo treba zamenjati parket.

Zavec je moral oditi

Precejšnje razočaranje nad razvojem dogodkov pa je čutiti tudi v glasu Dejana Zavca, ki je, kot rečeno, soinvestitor izgradnje dvorane Campus. Kot pravi, je svoj del dvorane uspešno prepisal in je etažni lastnik. Kljub temu je pred nekaj tedni zapustil svoje prostore in dejavnost preselil v športno dvorano Mladika. »Posledice nevdrževanja dvorane v zadnjih dveh letih so vidne. Streha zateka, zato je uničen tudi velik del parketa. Ker je tudi v mojem delu začelo zatekati v garderobe, shrambo, pa tudi del dvorane, sem se bil prisiljen izseliti iz svoje lastne nepremičnine. Strehe na lastno pest ne smeš popravljati, saj za velik del dvorane poteka stečajni postopek, vse skupaj je zapleteno,« pojasnjuje Zavec.

Zato se je začasno izselil, a bolj kot to ga skrbi dejstvo, da ni interesa, da bi se zadeve uredile. Ob tem poudarja, da bi tudi stečajni upravitelj moral stopiti korak naproti ponudnikom. Od cenitve izpred dveh let naj bi se stanje močno poslabšalo, samo za zamenjavo parketa bo treba odšteti nekaj deset tisoč evrov. »Sprašujem se, kaj je narobe z ljudmi. Ta dvorana mora propasti, da bodo šli gradit novo. Če povem iskreno, je tudi odnos občine tak, kot da to ni njihova stvar, pa bi v resnici še kako morala biti,« zaključuje Zavec.