Zaostrovanje

Nad Sirijo nevarno celo za potniška letala

B.K./STA
11. 4. 2018, 10.01
Posodobljeno: 11. 4. 2018, 10.32
Deli članek:

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je v torek opozorila letalske družbe, naj bodo previdne pri letenju v vzhodnem Sredozemlju zaradi možnih zračnih napadov na Sirijo v prihodnjih 72 urah.

Flight radar 24
Večina letalskih ponudnikov se že več let izogiba letom čez Sirijo.

Opozorilo velja za naslednjih 72 ur in je odraz vedno bolj vročega dogajanja okoli te bližjevzhodne države.

Kot so sporočili iz Eurocontrola, bi bile lahko v tem obdobju uporabljene rakete zrak-zemlja in/ali manevrirni izstrelki, obstaja tudi možnost občasnih prekinitev delovanja radijske in navigacijske opreme. Opozorilo, ki ne pojasnjuje, od kod naj bi priletele rakete, velja za območje vzhodnega Sredozemlja in Nikozije, ki zajema Ciper in okoliške vode.

Tudi ruska agencija za letalski promet Rosaviacija je letalskim družbam svetovala, naj bodo zelo previdne, če načrtujejo polete v vzhodno Sredozemlje.

Ameriški predsednik Donald Trump in zahodni zavezniki razmišljajo o morebitni vojaški akciji v Siriji, s katero bi kaznovali sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

ZDA v Sredozemlju že kopičijo svoje vojaško ladjevje. Rušilec USS Donald Cook, opremljen z vodenimi raketami, je že na območju, od koder bi izstrelki lahko zadeli Sirijo. V Sredozemsko morje je vplula tudi letalonosilka USS Harry S. Truman s spremljevalnim ladjevjem, v katerem so križarka in štirje rušilci.