Sodna bitka

Zmaga Rogovcev nad županom Jankovičem

STA/B.K.
11. 4. 2018, 10.28
Posodobljeno: 11. 4. 2018, 10.29
Deli članek:

Mestna občina Ljubljana (Mol) je motila posest rogovcev, ko je junija 2016 v nekdanjo tovarno Rog sredi noči poslala gradbince in varnostnike, da bi začeli rušiti, je odločilo ljubljansko okrajno sodišče. Tožbo zaradi motenja posesti so proti Molu poleti istega leta vložili uporabniki nekdanje tovarne.

sta
Tovarna Rog

Sodišče je presodilo, da je občina s tem "motila mirno posest tožečih strank". Sklep sodišča Molu tudi prepoveduje, da bi v prihodnje s takšnimi ali podobnimi dejanji posegala v posest uporabnikov nekdanje tovarne. Poleg tega je osmim rogovcem, ki so tožbo zaradi motenja posesti vložili, dolžna povrniti sodne stroške v višini približno 2000 evrov.

Na sodišče so se rogovci obrnili, potem ko so 6. junija 2016 v prostore na Trubarjevi sredi noči prišli gradbinci v spremstvu varnostnikov z namero, da vzpostavijo gradbišče in začnejo rušiti stavbe, kar bi bil prvi korak v približno 27 milijonov evrov težki načrtovani preobrazbi nekdanje tovarne v novo središče kreativnih industrij. Rogovci so se takrat uprli in preprečili začetek gradbenih del, posredovala je policija. Kmalu zatem je osem uporabnikov nekdanje tovarne proti občini vložilo tožbo zaradi motenja posesti.

V rogovski skupnosti so odločitve sodišča veseli, ker jim do zaključka sodnih postopkov zagotavlja sodno varstvo in omogoča nadaljnje delovanje v prostorih, v katerih so aktivni že 20 let. Na Molu pa napovedujejo, da bodo vložili pritožbo.

Skoraj sočasno s tožbo rogovcev proti Molu se je na okrožnem sodišču začelo tudi osem lastninskih tožb, s katerimi občina toži prav toliko rogovcev, ki so se izpostavili kot posestniki. Doslej je sodišče v šestih primerih odločilo, da morajo rogovci prostore zapustiti in izprazniti, vendar odločitve še niso pravnomočne, ker so se pritožili tako rogovci kot Mol. Zadnja namreč želi doseči, da bi prostore nekdanje Tovarne zapustili vsi rogovci, ne le tisti, ki jih toži. Teh je približno 150.