Kaj se je dogajalo po odstopu

"Slovenec sem, ne jamram. Odstopim!"

T.L.
15. 3. 2018, 06.20
Posodobljeno: 15. 3. 2018, 10.54
Deli članek:

Odstop Mira Cerarja je med vsemi, ki načrtujejo naskok na parlament, dal zeleno luč, ki se je ne sme spregledati, za začetek predvolilne kampanje. Na družbenih omrežjih pa ne manjka ostrih in tudi šaljivih odzivov "navadnih" džavljanov ob novih političnih zapletih.

Bobo
Miro Cerar med odstopno izjavo.

Zdaj gre zares: s tiskovno konferenco Mira Cerarja, na kateri je pred televizijskimi kamerami obelodanil odločitev, da odstopa s položaja predsednika vlade, se je (nekoliko zgodaj) začela resnejša predvolilna kampanja pred državnozborskimi volitvami. Da je temu res tako, je bilo mogoče razbrati iz skoraj vsake izjave aktualnih in bodočih pretendentov za poslanske, ministrske položaje in premierki stolček, ki se je v sredo zvečer znašla v medijih.

Bobo
Miro Cerar

Odstop Mira Cerarja so v slogu morskih psov, ki zavohajo kri, če se lahko slikovito izrazimo, zagrabili politični veljaki, in spremljevalce večernih novic v sredo od 22. ure dalje že začeli nagovarjati s svojimi političnimi idejami.  Ali floskulami. Ena od včeraj večkrat slišanih v večernih informativnih oddajah na TV Slovenija in Pop TV, se glasi, da je zdaj čas, da bi se lahko "posvetili vsebinskim vprašanjem". In da se po vzpostavitvi nove vlade, posvetimo vprašanjem, ki vodijo Slovenijo v prihodnost ... 

O tem, kako bo novico prespal in nato "zavihal rokave" je na Pop TV razpletal Matjaž Han, Cerarjev koalicijski partner iz SD in prepoznaven politik z dolgoletnim stažem. Med drugim je priznal, da je glasoval za zakon o drugem tiru, za "šlamastiko" z zabojnikom, pa po njegovih besedah "nobeden ni vedel".

STA
Matjaž Han je bil poleg, ko so se sprejemale odločitve o drugem tiru, dvigal je tudi roko, ampak nima nič s fiaskom projekta drugi tir.

Drugi tir je podpiral, čeprav so v SD pri določenih vprašanjih imeli zadržke ... "Smo imeli skeptiko do podjetja 2TDK, pa čeprav smo zakon podprli. Ampak nam je bilo rečeno: To moramo narediti, drugače ste proti temu, ne bomo dobili evropskih sredstev in ne bomo dobili tega in onega. In mi smo zadevo suportiral s tem, da smo dajali glasove, se strinjam. Vendar smo rekli: imamo še zadnje rezervno padalo, ko bo prišel ratificiran državni dogovor med Madžarsko in Slovenijo. Ko je prišlo to na mizo in sem prebral deset točk, sem bil jaz proti. Zato nisem nič bolj ali manj odgovoren. Dejstvo pa je: ta zabojnik, ki sem ga jaz prvič videl pred dvema dnevoma na televiziji, mi je doma pred televizijo postalo slabo, ko sem videl, kako so štirje ministri prišli ta zabojnik odpirati. Ta zabojnik je za moje pojme samo za sladolede," je v oddaji 24UR zvečer pojasnjeval "nič krivi" Han. 

Erjavčevi so najprej molčali ...

Desusa takoj po objavi novice ni bilo na spregled, morda je Kral Erjavec  sprva potiho nekoliko preračunati, koliko političnega kapitala je še ostalo stranki, ki je povzročala težave in izsiljevala vse stranke, s katerimi je doslej sklenila koalicijsko partnerstvo. In teh ni bilo malo. Je pa potem, ko Erjavca ali članov stranke ni bilo na spregled ob zbiranju odzivov takoj po odstopu Cerarja, agencija STA vendarle pridobila Erjavčevo izjavo in jo objavila nekaj minut pred polnočjo.

Arsen Perić/M24
Za vse si je kriv kar sam SMC, je prepričan Karl Erjavec.

... nato je Karl Miru očital, da je vrgel puško v koruzo

Erjavec ni presenečen nad odstopom Cerarja, saj da bi po vsem dogajanju v tem tednu težko kredibilno vodil vlado še naprej. Zavrnil je Cerarjeve očitke na račun partnerjev ter ocenil, da je Cerar vrgel puško v koruzo. Sicer pa to po Erjavčevem mnenju ne bo imelo vpliva na stabilnost Slovenije. 

Po poročanju STA Erjavec meni, da Cerarjev odstop ne pomeni nič posebnega, saj bo seje vlade vodil kot predsednik vlade v odstopu, volitve pa da bodo morda kakšne tri tedne prej kot je bilo načrtovano. V tej luči ocenjuje, da premierjev odstop ne bo imel vpliva na stabilnost Slovenije, na pozitivne gospodarske trende in tudi ne na pomembnejša dogajanja, kot so postopki glede arbitraže ter priznanje Palestine, ga pa skrbi glede NLB.

Prvak Desusa je pojasnil, da jih Cerar z odločitvijo o odstopu ni seznanil. Prav tako niso govorili o stavki javnega sektorja in o sodbi vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo izid referenduma o drugem tiru, čeprav gre za eno od ključnih zadev današnjega dne. Dejansko pa bi Cerar po Erjavčevem mnenju težko kredibilno vodil vlado še naprej. Spomnil je, da je najprej propadel dogovor s sindikati javnega sektorja, potem je prišla na dan afera z maketo drugega tira, "ki je res smešna in bizarna", sledila pa je še današnja odločitev vrhovnega sodišča.

Cerarjeve očitke koalicijskim partnerjem pa je Erjavec zavrnil. Med drugim je spomnil, da je Desus večkrat pozval k zamenjavi ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Ministrico so sicer na interpelaciji podprli, a opozorili, da Cerar za stanje v zdravstvu prevzema vso odgovornost. Iz tega vidika je po Erjavčevih ocenah Cerarjev odstop pravilen, saj reforma ni bila izpeljana. A ni bila zato, ker je ministrica predlagala nestrokovne rešitve, je prepričan.

Podobno je spomnil na dogajanje pri drugem tiru, ko je Desus podprl ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča na interpelaciji, a pod pogojem, da bo transparentno izpeljal projekt. Do tega ni prišlo, minister pa je še na vladi, je po poročanju STA opozoril Erjavec.

"Očitki, da je sedaj koalicijski partner tisti, ki je onemogočil, da bi lahko SMC izvedla na primer reformo ali projekt drugi tir, so povsem iz trte izviti. Ugotovil je pač, da tistega, kar so obljubili, niso bili sposobni izpeljati. Od pristojnih ministrov ni terjal odgovornosti, s tem pa je odgovornost prevzel nase. Danes je storil korak, ki bi ga zdavnaj morala Kolar Celarčeva in Gašperšič," meni Erjavec.

Cerarjevega odstopa ne razume kot pogumno dejanje, saj je bila ves čas poanta, da bo on eden od redkih predsednikov vlade, ki bo zaključil reden mandat. "Očitno je bil ta teden izjemno hud za SMC, saj se je vse, kar se je dogajalo, dogajalo zaradi napačnih odločitev ministrov SMC. Očitno je premier obupal in vrgel puško v koruzo," ugotavlja Erjavec, a dodaja, da bi bilo pošteno, če bi jim to povedal na seji vlade.

Bratušek: Obkrožil se je s sodelavci sumljivega slovesa

Oglasila se je tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek. V Stranki Alenke Bratušek so zapisali, da od njegove krhke vlade ni ostalo prav nič več. "Ne moremo si privoščiti in tvegati še ene nesposobne vlade v naslednjih štirih letih," so še dodali v stranki.

"Pred štirimi leti nam je obljubil, da bo odločen vodja, pa je najbolj neodločen predsednik vlade, kar smo jih v Sloveniji imeli," so premierjev odstop po poročanju STA pospremili v Stranki Alenke Bratušek. Dodali so, da je Cerar obljubil etiko in moralo, "se pa že vse od začetka obkroža s sodelavci dvomljivega slovesa, vprašljivi so tudi projekti njegove vlade".

Izpostavili so, da je Cerar obljubljal pravno državo, pa je bil njegov referendum zavrnjen na podlagi pravnih norm. "Obljubljal in hvalil pa se je tudi s stabilnostjo, pa ni zmogel zaključiti niti mandata," so bili še ostri.

twitter/
Eden od šaljivih odzivov na Cerarjev odstop na Twitterju.

Lisac: Kot užaljen fantek

Tomaž Lisec iz SDS je na Pop TV Cerarju očital, da je obljubljal pravno državo, sedaj pa je kot užaljen fantek odstopil, ker mu odločitev sodišča ni všeč. Dejal je, da Cerar ni dostojen premier in da je napočil čas, ko mora vsebina ponovno dobiti prednost pred obliko.

Jernej Vrtovec (NSi) je za POP TV med drugim dejal, da se je odstop zgodil prepozno, da vlada dve leti ni storila nič. Da je Cerar zamudil prilložnost, ker ni odstopil dve leti nazaj, zdajšnjo potezo pa je označil za PR potezo. 

Odstop premierja Mira Cerarja in z njim vlade ne bo spremenil dejstev, opozarjajo v Levici in dodajajo, da vladna koalicija ni uspela izpeljati nobenega od obljubljenih velikih projektov. Kot so po poročanju STA med drugim našteli, smo namesto drugega tira dobili preplačano maketo in še en referendum, SD in DeSUS pa da sta ustavila reformo zdravstva.

Zbrali pa smo še nekaj odzivov na družbenem omrežju Twitter.