Odzivi

Janša pričakoval Cerarjev manever, Židan je nedolžen, s čimer pa se Tonin ne strinja

T.L.
14. 3. 2018, 23.18
Posodobljeno: 15. 3. 2018, 00.27
Deli članek:

Večerno dogajanje je zaznamoval nepričakovan odstop predsednika vlade Mira Cerarja, ki je vidno razburjen položaj zapustil brez predhodnega dogovora s koalicijskima partnericama.

Bobo
Tonin pravi, da sta se SD in DeSUS izjemno dobro znašli, da sta vso negativno pozornost preusmerjali na SMC. "

Potem ko je v sredininih večernih urah odjeknila novica, da je Slovenija izgubila predsednika vlade, saj se je Miro Cerar odločil za odstop, so se s svojimi odzivi javljali politični veljaki. 

Cerarjev koalicijski partner Dejan Židan je ta Odmeve na TV Slovenija dejal, da šredhodno ni bil obveščen o odstopu, čeprav na vprašanje, ali je bil odstop presenečenje tudi zanje, ni neposredno odgovoril z "da" ali "ne".

Zgovoren molk Erjavčevega Desusa?

Vidnejši politiki strank so po odstopu Cerarja podali izjave za večerne televizijske informativne oddaje. Z opazno izjemo koalicijskega Desusa. Na Pop TV so povedali, da so v oddajo 24UR zvečer povabili kateregakoli poslanca Desusa, vendar so iz stranke odgovorili, da v oddaji ne bodo sodelovali ... Odziva Desusa nismo slišali niti v Odmevih na TV Slovenija.   

V izjavi je Cerar sicer večkrat dejal, da so partnerji ovirali vladne projekte - mimogrede, Karl Erjavec si je glede današnje odločitve vrhovnega sodišča glede referenduma o drugem tiru hitro opral roke in dejal, da njegova stranka z vladno kampanjo ni imela nič - Židan pa je Cerarjeve očitke zavrnil. 

"Ta teden je bil težak za vlado. Videli ste povsem nepotrebno stavko v javnem sektorju, vendar ne zaradi koalicijskih partnerjev. Videli ste tudi afero zaradi makete drugega tira, do katere prav tako ni prišlo zaradi koalicijskih partnerjev. Tudi odločitev vrhovnega sodišča danes ni bila takšna zaradi koalicijskih partnerjev," je na Cerarjeve očitke odgovoril Židan. 

Janez Janša je dejal, da je odstop Cerarja pričakoval, "ker so tudi drugi dogodki nakazovali, da se tako kot se 2011 in 2014 ne bodo zgodile normalne volitve, ampak bodo skušali mandat skrajšati, povzročiti čim več kaosa in pri tem izkoristiti prednosti, ki jih imajo za to, da volivce od stranke Mira Cerarja preselijo drugam, ali ustanovijo nov obraz, za katerega bodo verjeli, da bo izvajal isto nalogo marionetne vlade, kot se je to dogajalo v primeru Mira Cerarja." 

Gre za razbremenitev političnega pritiska na SMC, je v izjavi za TV Slovenija dejal Matej Tonin iz NSi. Za SD in Desus, koalicijski partnerici SMC, je dejal, da sta se znašli zelo dobro in sta "vso negativno pozornost preusmerila na SMC, vsak tako ocenjujemo v NSi," je še dejal Tonin.