Protikorupcijska komisija je znova opozorila na pomanjkljivost sistema nabave zdravil iz javnih sredstev, ki gre v škodo zavoda za zdravstveno zavarovanje. Izpostavila je problematiko nakupov zdravil v lekarnah mimo javnih razpisov in neustrezne rabatne politike. Lekarne namreč rabate, ki jih naknadno dobijo od veletrgovcev, zadržijo zase. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v sporočilu za javnost zapisala, da je na omenjeno pomanjkljivosti opozorila že leta 2014. Svoje ugotovitve je posredovala tudi računskemu sodišču, »ki jih je potrdilo, a sprememb na tem področju tudi v prihodnje kljub pozivom Zavoda za zdravstveno varstvo Slovenije (ZZZS) ni na vidiku«. 

1
STA
KPK že leta opozarja na nepravilnosti.

Novi član

Protikorupcijska komisija bo kmalu lahko začela delovati v polni sestavi, saj je predsednik Borut Pahor končno sporočil ime novega člana. Almo Sedlar naj bi nasledil Uroš Novak.

Popuste zadržijo zase 

Po navedbah KPK gre za oškodovanje ZZZS, saj lekarne rabate, ki jih naknadno dobijo od veletrgovcev z zdravili, zadržijo zase, javni zdravstveni blagajni pa zdravil ne zaračunajo po dejanskih nabavnih cenah, temveč po najvišjih dovoljenih cenah: »Rabati se tako prelivajo v dobičke lekarn, ne pridejo pa do dejanskega plačnika zdravil ZZZS.« 

Ob tem je KPK spomnila, da je agencija za varstvo konkurence KPK že aprila 2014 obvestila o zaznavi suma korupcije na področju priznavanja rabatov v postopkih nabave zdravil iz javnih sredstev. Istega leta je KPK ugotovila, da so lekarne neupravičeni končni prejemniki rabatov, »saj bi rabate moral dobiti ZZZS kot končni plačnik zdravil«. Veletrgovci lekarnam letno odobrijo rabate v višini več kot osmih milijonov evrov. 

Tomaž Vesel
STA
Ugotovitve KPK in Računskega sodišča pogosto ne prinesejo potrebnih sprememb.

Manj denarja za bolnike 

KPK je nepravilnosti in oškodovanje ugotovila že leta 2014 ter o tem obvestila tudi Računsko sodišče. Le to je ugotovitve potrdilo, a do sprememb ni prišlo.

Po navedbah KPK je zavod za zdravstveno zavarovanje izrazil interes, da se v splošni dogovor za leto 2018 vnese določba, »ki bi lekarnam določala zaračunavanje zdravil na recepte ZZZS po nabavni ceni, znižani za vrednost vseh popustov, za naknadne popuste pa bi lekarne ZZZS izdale dobropise«. Vlada in ministrstvo za zdravje pa predloga nista sprejela. Posledično rabati še naprej ostajajo lastnikom lekarn in niso prihodki ZZZS, kar pomeni, da hkrati ne morejo služiti pokrivanju stroškov zdravljenja bolnikov, so še poudarili v KPK.