Bodeča neža

Seksizem, javni napadi, žaljenje in poniževanje

Žiga Kariž/Novice Svet24
2. 3. 2018, 19.10
Deli članek:

Slovenski medijski prostor žal ni imun na žaljive izjave. Tiste, ki žalijo na podlagi spola, že četrto leto zapored izpostavljajo podeljevalci nagrade bodeča neža.

STA
Vesna V. Godina se je med nominiranci znašla dvakrat.

Pred dnevi smo pisali o antropologinji Vesni V. Godina, ki je z izjavo, da ženska tečnemu moškemu največjo uslugo naredi, če mu skuha dobro kosilo in se z njim potem še dobro »dol da«, razburila širšo javnost. Izjave o vlogah, ki jih imajo v družbi moški in ženske, so dandanes hitro označene za politično nekorektne. V Sloveniji imamo celo nagrado za najbolj seksistično izjavo. Bodečo nežo za seksistično izjavo leta podeljuje kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. 

Vesna V. Godina, antropologinja: "Ne se bat'! Tako ali drugače nam bo naslednja štiri leta vladala ženska. Z ženskimi genitalijami. Ali brez njih. Kaj je hujša možnost, je težko reči." 

Se ženske bojijo? 

Med tistimi, ko so se znašli na tem zidu sramu, je kar nekaj znanih oseb. Nekatere izjave bi res sodile v kakšno drugo zgodovinsko obdobje, a pri avtorjih nekaterih je več kot jasno, da niso imeli namena napadati, žaliti ali poniževati na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Tako se je med izpostavljenimi znašla izjava našega motokrosističnega šampiona Tima Gajserja, ki je na vprašanje novinarja Zorana Mijatovića, ali se njegovo dekle, ki ga spremlja na dirkah, zanj kaj boji, odgovoril: »Saj veste, kakšne so ženske ... Bojijo se. Pri mami je bilo enako. A moj nasmeh na motorju jim pove, da to pač moram početi.« Če se sprašujete, kaj je z izjavo narobe, vas bo razsvetlilo pojasnilo predlagateljev: »Tim Gajser meni, da so ženske same po sebi boječe in da naj bi bilo to splošno znano. Če že ne ceni poguma svoje mame in partnerice, kako je lahko kot motokrosist spregledal svoje kolegice, motokrosistke

Bobo
Luj Šprohar s knjigo, v kateri je zapisana tudi izjava, ki mu je prislužila nominacijo.

Brane Lotrič, direktor podjetja B & B: Včasih smo voznika, za katerega se je že od daleč videlo, kako je neroden, avtomatično označili za žensko. Danes je vsaj na Gorenjskem že drugače: 'Al je ženska al pa Lublančan'." 

Traktor med nežnimi dekleti

Med nominiranimi izjavami je več novinarskih zapisov, na primer oris ministra Počivalška, ki ga je pripravila novinarka Suzana Kos: »Deluje kot traktor, zelo avtoritativno, zato je lahko ob verjetno bolj občutljivih ženskih kolegicah v vladi tudi bolj učinkovit.« Če ste mislili, da so predlagateljice oziroma predlagatelji zgroženi nad tem, da je novinarka ministra primerjala s traktorjem, ste se zmotili. Zapis naj bi po njihovem sporočal, da so moški učinkovitejši od žensk, kar je seveda zgrešeno in skrajno neokusno.

Vzgoja fantov in deklet

Med nominiranci je tudi Tomaž Humar mlajši, ki je izjavil: »Skratka, ne moreš na enak način vzgajati sina in hčerke. Mislim, da bi se lahko vsi s tem strinjali.« Ker gre za mladega in po mnenju tistih, ki so ga nominirali, neizkušenega človeka, so ga poučili, da neenaka vzgoja prinaša fantom in dekletom neenake možnosti na njihovi življenjski poti in utrjuje spolno diskriminacijo.

Bobo
Boštjan M. Zupančič se je razgovoril o pravici do splava.

Luj Šprohar, predsednik LDS: "Nisem se znašel v tem kačjem gnezdu slabo pofukanih bab, ki zganjajo nervozo vsake sorte." 

Karl in pravi moški

Zbranih in nominiranih je skupaj kar 27 izjav, v ožji izbor pa so jih organizatorji uvrstili 12. Med temi treh zgoraj omenjenih ni. Med avtorji je šest žensk in 19 moških. Vsak z dvema nominiranima izjavama se lahko pohvalita Boštjan M. Zupančič in Vesna Vuk Godina, poleg do zdaj omenjenih pa so za bodečo nežo med drugimi kandidati še Darko Klemen, tekmovalec v šovu MasterChef, popotnik in humanitarec Tomo Križnar, raper Trkaj, psiholog dr. Andrej Perko, TV voditelj Slavko Bobovnik, Luj Šprohar, manjša četica novinarjev in novinark in nepogrešljivi Karl Erjavec, ki je pozval, da bi z uvedbo obveznega služenja vojaškega roka v Sloveniji spet začeli producirati prave moške.

Razglasitev bodečih než bo potekala 7. marca na festivalu Rdeče zore.

_________________

Slavko Bobovnik, televizijski voditelj: »Gospa, vi znate voditi veliko podjetje, ne znate pa skuhati žgancev. Zakaj? Nimate volje ali nimate časa ali vsaj tako dobrih ne znate skuhati, kot jih je znala skuhati vaša mama?«

Arsen Perić/M24
Karl Erjavec ve, kaj so pravi moški in kako jih narediti.