Bodo dobili?

Karadžordževići hočejo nazaj vilo na Bledu

B.K.
2. 3. 2018, 19.18
Posodobljeno: 2. 3. 2018, 19.52
Deli članek:

Potomci nekdanjih jugoslovanskih monarhov zahtevajo, da jim Slovenija, Srbija, Bosna, Črna gora in Makedonija vrnejo luksuzne posesti, ki si jih je pred 2. svetovno vojno lastila njihova družina.

Arhiv Reporterja
Aleksandar II. Karadžordžević, neuradni prestolonaslednik Jugoslavije.

Najbolj je na udaru Črna gora, od katere Karadžordževići zahtevajo vrnitev več milijonov evrov vrednih posesti in nepremičnin, vključno z gradovi, poroča balkanska mreža raziskovalnih novinarjev BIRN.

V dokumentu, ki so ga BIRN pridobili neposredno od Karadžordževičev, je zapisano, da dinastija zahteva vrnitev gradov v črnogorskem Milocerju in Leskovacu v Srbiji, rojstno hišo kralja Aleksandra prvega v Cetinjah, glavnem mestu Črne gore, rudnike zlata in premoga v Srbiji in Bosni in Hercegovini, knjižnico v Beogradu in elektrarno v bližini srbskega mesta Topola. Poleg tega zahtevajo tudi vračilo dragocenosti, ki so bile leta 1982 donirane Jugoslovanski narodni banki. V Sloveniji zahtevajo vrnitev vile na Bledu ter še nekaj drugih nepremičnin. Že dlje časa si prizadevajo tudi za vrnitev dvorca na Brdu pri Kranju.

Lastnino Karadžordževićev je po koncu 2. svetovne vojne takratna komunistična oblast nacionalizirala, po razpadu Jugoslavije pa je večina te lastnine prešla v državne nekatera pa kasneje v zasebne roke.

Zahteve Karadžordževićev je javno podprla tudi Srbska pravoslavna cerkev v Črni gori.