Mobilna verzija
13:30 19. avgust 2018

Cerarjev poslanec z zakonom rešuje prijatelje v dolgovih?

Novice Svet24
Žiga Kariž / Novice Svet24
3

Ali želi poslanec SMC Branko Zorman z novim zakonom pomagati svojima nekdanjima delodajalcema, ki se utapljata v dolgovih?

Branko Zorman

Branko Zorman Foto: STA

Med številnimi zakoni in predlogi sprememb zakonov, ki jih zadnje mesece vsepovprek v parlamentarno proceduro vlagajo poslanci, je tudi predlog novele zakona o igrah na srečo poslanca SMC Branka Zormana. Trenutni zakon organiziranje in pobiranje športnih stav dovoljuje le Športni loteriji Slovenije, Zorman pa bi trg odprl še drugim ponudnikom, ki bi za svojo dejavnost seveda morali pridobiti in plačati koncesijo. Kot je pojasnil, je monopolna ureditev na področju športnih stav v neskladju z evropskim pravnim redom, ker pomeni nedovoljeno zaščito zasebnega ponudnika ter onemogoča učinkovito pobiranje dajatev.

Široka podpora

»Imam tudi veliko podporo deležnikov v športu, torej organizacij, ki financirajo šport in invalide, ter nekaterih športnih zvez,« je Zorman dejal ob tem, ko je zakon poslal v parlament. Podporo mu je že izrekla Fundacija za šport, ki mora zadnja leta prav na račun manjših prihodkov športne loterije nižati sredstva različnim športnim panogam. Kakšno podporo mu bodo namenili poslanski kolegi, še ni jasno, saj so poslanske skupine še zelo zadržane. Jasno je, da nad predlogom niso navdušeni v Športni loteriji Slovenije, kjer menijo, da se je Zorman zmotil predvsem pri izračunih, ki naj bi dokazovali, koliko dodatnega denarja se bo na račun koncesij steklo k športnim organizacijam.

Stari prijatelji

No, bolj potiho pa verjetno za svojega nekdanjega zaposlenega navijata podjetnika brata Zoran in Tugo Stary. Poslanec Brane Zorman je namreč od leta 2003 do 2006 vodil zloglasno diskoteko Nad mestom (Global), ki sta jo imela v najemu omenjena brata. Potem ko blagovnica Nama kot lastnica diskoteke zaradi incidenta, ki se je končal s smrtjo mladega Gorazda Čamernika, ni obnovila najemne pogodbe, sta za nekaj časa poniknila. Tugo Stary se je v časnikih spet znašel, ko je leta 2013 prevzel lokale Dragana Tošića, prvoobtoženega v aferi Balkanski bojevnik, danes pa brata vodita podjetje Na zvezi, d. o. o. Uradni lastnik družbe je sicer podjetje s Cipra Exit business limited, a register dejanskih lastnikov razkriva, da je delni lastnik Tugo Stary, kot direktor pa je naveden njegov brat Zoran.

Boljši časi

Podjetje se ukvarja z izdelavo in prodajo programske opreme za športne stave, a slovenski trg je za podjetje zaradi trenutne ureditev praktično zaprt. Sprostitev slovenskega trga, ki jo predlaga poslanec in njun nekdanji zaposleni Brane Zorman, bi podjetju zagotovo dala velik zagon, ki ga še kako potrebuje. Glede na javno dostopne podatke je podjetje Na zvezi zgolj v letu 2016 pridelalo skoraj pet milijonov evrov izgube in izkazalo več kot osem milijonov evrov negativnega kapitala, ob tem pa ustvarilo zgolj 772 tisoč evrov prihodkov. A kot kaže, se pripravlja na boljše čase, saj neprestano zaposluje. Leta 2013, ko je začelo delovati, skorajda ni imelo zaposlenih, leta 2016 pa jih je bilo že 56. Bo za boljše čase poskrbel prav poslanec Zorman?

Vaš prispevek