Tretji vrtec, podpis pogodbe ...

Pozor, spremembe pri vpisu otrok v ljubljanske vrtce

T.L./STA
29. 1. 2018, 20.35
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 20.49
Deli članek:

Spremembe povezane tudi s tem, ker so se med drugim srečali s primerom, ko so starši že 19-krat odklonili vrtec, ker čakajo na točno določenega.

Profimedia
Spremembe v ljubljanskih vrtcih.

Ljubljanski mestni svetniki so danes potrdili spremembe odloka o sprejemu otrok v vrtec. Spremembe med drugim prinašajo možnost izbire tretjega vrtca. V primeru, da bodo starši trikrat zapored odklonili ponujeno mesto oz. z vrtcem v predvidenem roku ne bodo podpisali pogodbe, pa bodo otroka uvrstili na zadnje mesto centralnega čakalnega seznama.

Kot je na današnji seji pojasnila vodja občinskega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič, občina s predlaganim aktom predvsem spreminja postopek oddaje vlog za vpis otroka v vrtec. Starši oz. oseba, ki izvaja starševsko skrb, bodo lahko po novem namesto dveh v vlogi navedli tudi tretji vrtec, v katerega želi vključiti otroka.

V primeru, da bodo starši trikrat zapored odklonili ponujeno prosto mesto v vrtcu ali z vrtcem pravočasno ne bodo podpisali pogodbe, bo občina otroka uvrstila na zadnje mesto centralnega čakalnega seznama. Kot je pojasnila Fabčičeva, imajo v občini primere, ko starši večkrat zavrnejo ponujeno mesto, med drugim so se srečali s primerom, ko so starši že 19-krat odklonili vrtec, ker čakajo na točno določenega.

Pet dni za podpis pogodbe

V občini si prizadevajo skrajšati centralni čakalni seznam in pospešiti proces vpisa otroka v vrtec, zato so skrajšali tudi rok za podpis pogodbe. Kot je dejala Fabčičeva, bodo starši po novem dolžni v roku petih delovnih dni od dneva vročitve poziva k sklenitvi pogodbe podpisati pogodbo, v nasprotnem primeru bo vrtec k sklenitvi pogodbe pozval starše naslednjega otroka po vrstnem redu s centralnega čakalnega seznama. Doslej so imeli starši za podpis pogodbe 15 dni časa.

Vodjo svetniškega kluba NSi Mojco Kucler Dolinar je zanimalo, ali je občina pri spreminjanju odloka zagotovila sodelovanje javnosti. Kot je dejala, se ji namreč zdi velika stvar, če starš trikrat izrazi željo, da bi imel otroka raje v vrtcu na Prulah kot v Bežigradu, zaradi tega pa se otrok uvrsti na rep centralnega čakalnega seznama. Župan Zoran Janković je pojasnil, da sistem ne deluje po principu, da starš trikrat navede isti vrtec, se pa zaradi večkratnih zavrnitev zgodi, da je prosto mesto v katerem od vrtcev prazno tudi več mesecev.