SLOVENIJA ZA MARKA

Pred njim so zadnje tri operacije, nato bo hodil

Gabrijel Toplak\Novice Svet24
29. 1. 2018, 19.30
Deli članek:

Priznani zdravnik dr. Dror Paley s Floride je po pregledu dečka, ki obiskuje peti razred, ocenil, da bo po vsega skupaj 23 operacijah lahko normalno hodil.

Osebni arhiv
Nedolgo nazaj je v Ljubljani dobil zadnje opornice.

Marko Aberšek, 11-letni fantič, ki obiskuje 5. razred Osnovne šole Kamnica, si tačas najbolj želi potovanja v Ameriko. Pa ne zaradi želje po ogledih, ampak želi čimprej na operacijsko mizo. Na Floridi ga namreč čaka zadnja in najpomembnejša operacija, po kateri bo lahko hodil brez opornic.

Osebni arhiv
Fantič komaj čaka, da sede na letalo.

ZADNJE OPORNICE

Mark se je rodil tudi z deformacijo nog. Doslej je za njim kar 20 operacij na nogah in tri na srcu.

Že obisk bolnišnice v Ljubljani pred dnevi se mu je nadvse vtisnil v spomin, ponosno pove njegova mama Jožica. Mark je približno pet let stare opornice zamenjal z novimi, brez katerih ni sposoben narediti normalnega koraka. In prav te so tudi zadnje, ki jih bo nosil. »Mark nima kolenskega sklepa, zato si življenja brez opornic ni mogel predstavljati,« je poudarila Aberškova in dodala, da operacijo 31. maja na Floridi v vrednosti 527 tisoč evrov, kjer ga bo operiral dr. Paley, plača slovensko zdravstvo, vse preostale stroške bosta prevzela sama.

osebni arhiv
Marka bo prek luže spremljala njegova mama Jožica.

ANGLEŠČINO ŽE OBVLADA

POMAGAJMO

Prispevke za Marka lahko nakažete na račun društva Maus s Kacove ulice 1 iz Maribora (IBAN SI56 6100 0000 7087 846), Delavska hranilnica, s pripisom "za Marka".

Jožica kot mati samohranilka in brez službe, saj jo je pustila prav zato, da se lahko posveča sinu, teh stroškov preprosto ne zmore poravnati. Iskreno priznava, da se obrača na ljudi dobre volje. »Kljub temu, da imava plačane dnevnice, si brez te pomoči med osemmesečnim bivanjem na Floridi ne bova mogla kupiti ničesar. Potrebujeva avto, stanovanje, hrano in zdravila. Samo ena škatla antibiotikov, denimo, stane 100 dolarjev, pol stekleničke tekočine proti bolečinam z antibiotiki pa 500 dolarjev. In to morava plačati sama,« je pojasnila Aberškova in dodala, da bosta po odhodu iz bolnišnice prepuščena sama sebi. O sinu Marku pa pove, da sam komaj čaka, da sede na letalo. »Zdaj ima enkrat tedensko v okviru terapij plavanje, popoldneve, ko se ne uči ali dela nalog, pa mu krajšajo tudi hrček, paličnjaki in ribice. Tudi težav z angleščino ne bo imel, saj govori zelo dobro,« je sklenila Aberškova.