RAZKOL

Veber že snuje lasten politični program

L.T.
22. 12. 2017, 10.19
Posodobljeno: 22. 12. 2017, 10.22
Deli članek:

Veber je izstopil iz poslanske skupine Socialnih demokratov, ostaja podpredsednik stranke.

Bobo
Veber: "Ne glede na to, ali me bo stranka uvrstila (na volilni seznam) ali ne, bom šel na državnozborske volitve in uveljavljal svoj program."

Janko Veber, poslanec SD in nekdanji minister za obrambo, ki ga je s tega položaja odnesla razrešitev, je izstopil iz poslanske skupine svoje stranke, vendar ostaja njen podpredsednik. Ocenjuje, da bo tako lažje upravičil zaupanje volivcev.

Han obžaluje

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han Vebrov izstop iz poslanske skupine obžaluje, a razume.

Veber nam je po telefonu povedal, da se je v zadnjem obdobju pogosto dogajalo, da se ni več mogel poenotiti z večinskim stališčem poslanske skupine v posameznih glasovanjih: »Nasprotoval sem sprejetju sklepa o prodaji petnajstih podjetij in izgradnji drugega tira, ki bo Madžarom omogočil, da pridejo do vzporedne luke, kar pa bo imelo zelo hude posledice za našo luko. Ne nazadnje sem nasprotoval tudi zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin.«

Veber ne skriva, da ima že pripravljen politični program, ki se razlikuje od programa stranke SD. »Moj cilj je povezati vse enako misleče, da se vrne ta (družbena) lastnina državljankam in državljanom in da postanemo vsi kapitalisti, kajti ta lastnina mora prinašati donos vsem lastnikom. To bo tisti temeljni dohodek, ki ga mora prejemati vsak državljan oziroma državljanka. Moj namen je, da postanemo vsi kapitalisti, ne pa da se nas spravi na rob revščine,« pojasnjuje.

Razkol v stranki: ostro napadel Jamnika

Veber je v preteklih letih ostro napadel Boruta Jamnika, med drugim predsednika Združenja nadzornikov Slovenije. Ko je skupščina Telekoma potrjevala nove nadzornike tega podjetja, so Vebru preprečili prisotnost na seji kot predstavniku javnosti, saj svoje prisotnosti ni prej prijavil. Jamnik je tedaj presenetljivo odletel kot prvi nadzornik Telekoma, njegovo mesto je na predlog SDH zasedla Lidia Glavina, predsednica uprave SDH.

Kaj pa društvo Slovenska sloga?

Odskočna deska za uveljavitev tega programa vse bolj postaja društvo Slovenska sloga, za katero Veber priznava, da mu daje »možnost in podlago, da bom lahko še naprej uspešno deloval kot poslanec. V to društvo mi je uspelo pridobiti mnogo strokovnjakov na različnih področjih.«

»Sloga je eden od temeljev, na katerem sem gradil to samostojno pot; delovati želim z vsemi ostalimi, ki se bodo temu zagotovo pridružili,« je glede svojih nadaljnjih usmeritev že povsem odkrit Veber, ki pred meseci sicer še ni bil pripravljen dajati intervjujev na to temo.

Je v stranki SD izgubil podporo?

»Postopek v stranki še poteka,« je Veber odgovoril na naše vprašanje, ali bo uvrščen na seznam kandidatov za državnozborske volitve stranke SD. »S tem se ne obremenjujem, volivkam in volivcem želim povedati, da bom vztrajal na svoji poti in ostal v politiki, da upravičim podano zaupanje. Ne glede na to, ali me bo stranka na volilni seznam uvrstila ali ne, bom šel na državnozborske volitve in uveljavljal svoj program.«

»Za zdaj poteka evidentiranje in on je bil evidentiran, evidentiralo ga je SD Kočevje,« je na isto vprašanje odgovoril tiskovni predstavnik stranke SD Denis Sarkić in dodal, da bodo »liste sestavljene šele maja, saj so volitve junija«. 

STA
Vse dobro Vebru želi tudi glavni tajnik stranke SD Dejan Levanič.