Ura verouka

Sodržavljane zmerjal z nehvaležno živino, zdaj bo dobil izredno odpoved

T.L.
22. 12. 2017, 09.37
Posodobljeno: 22. 12. 2017, 13.55
Deli članek:

"Izkazalo se je, da je imel general prav. On je svoje zaščitil. General je imel prav glede srbskih interesov," je o vojnem zločincu Ratku Mladiću, ki je pobijal tudi na Hrvaškem, dejal duhovnik učencem osmega razreda.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Nekoliko nenavaden pristop do širjenja božje besede in strpnosti ima hrvaški duhovnik Krešimir Bagarić, ki poučuje na zagrebški osnovni šoli. Na portalu Index.hr so objavili posnetek duhovnikovega zelo neprimernega govorjenja v učilnici osmošolcev, ki kaže, da je politična korektnost zanj španska vas.

Po objavi posnetka so se pristojni nemudoma odzvali: duhovnik je bolniško odsoten, ravnateljica osnovne šole Ljiljana Klinger pa je po prvem, nekoliko neodločenem odzivu že dejala, da je Bagarić na šoli končal s poučevanjem verouka in da je v teku izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Kaj je bil povod za izlitje duhovnikovega gneva in sovraštva med uro verouka, ravnateljice ne zanima, je pa ob tem vseeno dodala, da posnetek nastal na dan, ko je v Haagu padla obsodba zoper generala Praljaka.  

Bagarića je snemal eden od učencev, ki je vendarle zbral pogum in snemal njegovo izvajanje v učilnici. Ki se ni zgodilo prvič. Med drugim je učencem pojasnil, kaj bi se v njegovi verziji dogajalo v vojaški operaciji Nevihta: "Bebci smo, morali bi pustiti dva koridorja. Enega do Zagreba, drugega do Reke. Pa ko jim ‘nabijejo’ glave na kole, potem gremo. Tako bi moralo biti fini gospodi zagrebški, ki misli, da se Hrvaška konča pri Karlovcu. Debili in kreteni. Kratkovidni." Ker je posnetek nastal kmalu po smrti obsojenega hrvaškega generala Slobodana Praljaka, je duhovnik veliko časa namenil svojemu pogledu na dogajanje v Bosni in Hercegovini in spotoma pohvalil zločine, s katerimi se je Mladić spravil na Bošnjake.

"Izkazalo se je, da je imel general prav. On je svoje zaščitil. General je imel prav glede srbskih interesov," je med drugim dejal učencem osmega razreda duhovnik. Po hvali človeka, ki je v smrt poslal tisoče muslimanov, obkolil Sarajevo, pred tem pa pobijal po Dalmaciji, se je Bagarić premaknil na Hrvaško in učence razsvetlil, koga bi bilo potrebno ubiti na Hrvaškem. 

"Za to bi bilo treba takoj obesiti dva bivša predsednika in eno bivšo ministrico za zunanje zadeve, in to takoj. Po kratkem postopku. Človek je odprl predsedniški sef in dal prepise. Preklet bodi do sedmega kolena, izdajalec. Umazani, smrdljivi izdajalec. Da nikoli ne najdeš miru," je preklinjal duhovnik. 

"Imamo ministrico za zunanje zadeve Vesno Pusić, ki po svetu svobodno govori. Tega ni nikjer. Poskušaj si predstavljati, da francoska ministrica naredi eno stvar proti republiki. Te kar ni. Lahko izbiraš srčni napad, možgansko kap, samomor s tremi naboji v hrbet. Edino mi svoje prostitutke in izdajalce postavljamo na pomembne položaje. Edino mi smo tako beden narod, ni bolj bednega naroda od hrvaškega naroda," je ugotovil Bagarić, ki na zanimiv način dojema širjenje krščanske ljubezni. Vrnil se je kmalu na Stipeta Mesića in Vesno Pusić in dodal, da si "po hitrem postopku zaslužita naboj v glavo. V prvo septično jamo odvreči. Izdajalca."

Za Hrvate še naprej ne najde lepih besed in so po njegovem "nehvaležna živina, debili, kreteni, teleta, 4,2 milijona kretenov".

"Imamo neoliberalne demokratske kretene, ki smatrajo, da je biti gay o.k. in da se se moramo vsi držati za roke pod zastavo."