Pogovor

Poleg potrošniških iz tujine prevzemimo tudi bolj pozitivne prakse

M.K.
28. 11. 2017, 20.55
Deli članek:

Po svetu na današnji dan vsako leto praznujejo prvi torek po ameriškem zahvalnem dnevu – dobrodelni torek.

Primož Šporar
Dobrodelni torek vidi Šporar kot učinkovito orodje, s katerim lahko vsak posameznik sodeluje pri reševanju stisk ranljivih skupin.

Leta 2012 so začeli ta dan praznovati v ZDA, lani pa so ga tudi v Sloveniji. Program koordinira Sklad 05 – ustanova za družbene naložbe, zato smo se o namenih in njihovem poslanstvu ukvarjali s predsednikom uprave Sklada 05 Primožem Šporarjem.

 »Menimo, da je ravno zaposlitev ključna za vsakega posameznika, tako za njegovo samopodobo kot tudi trajno reševanje socialne stiske. Z donacijami tega pač ne moreš rešiti trajno.« 

»Skupina se brez dobička ukvarja z razvojem in financiranjem družbenega podjetništva in splošno koristnih dejavnosti. Poskušamo pomagati pri reševanju različnih družbenih izzivov, kot so socialne stiske, dejavnost nevladnih organizacij, financiranje inovativnih podjemov, pomoč pri pomanjkanju denarja za različne projekte ... To počnemo v partnerstvu z bankami, investitorji in podporniki. Po petih letih delovanja tako upravljamo 321 družbenih naložb v skupni višini 4,39 milijona evrov, zanje pa smo že zagotovili približno 2,08 milijona evrov, kar je 47 odstotkov potrebnih sredstev. Naša mreža obsega prek 250 različnih partnerjev doma in v tujini,« je o uspehih njihovega sklada povedal Šporar.

Ideja za projekt je, kot pravi, nastala na podlagi zgledov iz tujine. »Letos dobrodelni torek praznujemo v več kot 90 državah,« je razložil in dodal, da je neločljivo povezan s črnim petkom in spletnim ponedeljkom. Svetovni dan darovanja (#GivingTuesday) namreč vsako leto praznujemo prvi torek po zahvalnem dnevu.

Zahvalni dan v ZDA praznujejo vsak četrti četrtek v novembru. Za ta praznik je značilen družinski obed, ki vključuje pečenega purana. Sprva je pomenil verski praznik, ko so se ljudje zahvaljevali bogu za dobro letino. Na ta dan naj bi Indijanci nahranili prve migrante, ki so iz Evrope prispeli v ZDA. Vsako leto pred tem praznikom od leta 1989 ameriški predsednik tradicionalno pomilosti purana.

Reuters
Tudi Donald Trump se ni izneveril tradiciji in je letos pomilostil purana, kot to od leta 1989 počnejo ameriški predsedniki.

Potrošniška evforija

Temu prazniku sledi petek, ko Američani začnejo hoditi po prednovoletnih in predbožičnih nakupih. Na črni petek trgovci tam potrošnikom ponudijo izjemno velika znižanja. Ponekod lahko vidimo tudi za nas še vedno šokantne prizore, ko prihaja do pretepov. Letos smo lahko prvič opazili, da je evforija črnega petka zajela tudi Slovenijo. Poleg črnega petka se je v zadnjih letih vse bolj uveljavil spletni ponedeljek, ko kupci lahko pridejo do popustov za nakupe prek spleta.

Kot odgovor na to se je v ZDA uveljavil tudi dobrodelni torek. »Je neločljivo povezan z akcijama Black Friday (črni petek) in Cyber Monday (spletni ponedeljek). Nevladne organizacije, družine, podjetja, ustanove, posamezniki in vsi, ki želimo pomagati, sodelujemo z enim samim namenom: spodbujati dobrodelnost,« je povedal Šporar in dodal, da je med podporniki programa ministrstvo za javno upravo v okviru projekta Grozd NVO Gorenjske, medijsko pa projekt podpira Media 24.  

Reuters
Nakupovalna manija se z ZDA vse bolj širi tudi po ostalih predelih sveta. Takole je bilo v petek v brazilskem São Paulu.

Namen spodbujanje dobrodelnosti

»Namen dobrodelnega torka je, zlasti v prazničnem prednovoletnem času, spodbujati dobrodelnost posameznikov, družin, podjetij, ustanov, nevladnih organizacij in vseh, ki želijo storiti nekaj dobrega za reševanje družbenih izzivov. Če delate na vrtu, potrebujete primerno orodje, in podobno je pri reševanju težav v družbi. Dobrodelni torek vidim kot učinkovito orodje, s katerim lahko vsak posameznik sodeluje pri reševanju stisk ranljivih skupin,« o namenih in razlogih za zagon projekta pove Šporar.

Če želite, lahko Skladu 05 pomagate tudi s tem, da svoj del dohodnine (največ pol odstotka), ki bi drugače pripadel državi, namenite temu skladu. V ta namen morate izpolniti zahtevo za namenitev dela dohodnine in nanj vpisati: Sklad 05 – ustanova za družbene naložbe in njihovo davčno številko: 85410292.

Lidl zaposlil prvo osebo

Letos se končuje prvo, poskusno leto akcije v Sloveniji. »K akciji je kot prvo pristopilo podjetje Lidl Slovenija in ravno v tem mesecu že zaposlilo nekdanjo uporabnico iz materinskega doma oziroma varne hiše,« je o letošnjih uspehih povedal Šporar in dodal: »Poleg tega spodbujamo tudi druge organizacije k izvedbi svojih akcij in organiziramo različne pro bono (brezplačne) splošnokoristne aktivnosti.«

Letos prvič možnost brezplačne mediacije

V ta namen bodo letos od četrtka, 30. novembra, do petka, 1. decembra, v okviru 7. dneva mediacij potekali tudi prvi brezplačni mediacijski dnevi.

»Eden ključnih izzivov v slovenski družbi je relativno visoka stopnja nesoglasij in sporov zlasti v lokalnih okoljih in občinah. Posameznicam in posameznikom pa zdaj ponujamo možnost brezplačne pridobitve informacij o mediaciji in mirnem reševanju sporov oziroma izvedbi brezplačnih mediacij, namen akcije je seveda tudi promocija mediacije in mirnega reševanja sporov kot učinkovitega načina reševanja sporov,« je povedal Šporar in dodal, da lahko stranke na spletni strani www.dnevimediacij.si v zavihku Pro bono dan glede na lokacijo izberejo mediatorja oziroma organizacijo, v kateri lahko pridobijo vse potrebne informacije.

K njihovi akciji je kot prvo pristopilo podjetje Lidl Slovenija in ravno v tem mesecu že zaposlilo nekdanjo uporabnico iz materinskega doma oziroma varne hiše. 

Cilj še večje zaposlovanje iz ranljivih skupin

Kot je dejal Šporar, bodo projekt nadaljevali in razvijali tudi v prihodnje. V okviru akcije želijo podjetja in delodajalce tudi vnaprej privabiti k zaposlovanju ranljivih skupin, ki imajo na trgu dela manj možnosti: »Menimo namreč, da je ravno zaposlitev ključna za vsakega posameznika, tako za njegovo samopodobo kot tudi trajno reševanje socialne stiske. Z donacijami tega pač ne moreš rešiti trajno.«

V prihodnje pa jim bo glavni izziv, poleg širitve kroga zaposlovalcev najranljivejših skupin, pridobiti tudi podjetja, ki bodo poleg oglaševanja črnega petka del dobička namenila skladu za zaposlovanje ranljivih skupin: »S tem imajo po našem mnenju priložnost, da ne povzamejo samo potrošniških navad iz tujine, ampak tudi dobre prakse. Črni petek in dobrodelni torek sta namreč tam že neločljivo povezana,« je za konec povedal Šporar.