Poskus umora

Filmski strelski obračun: napadalca naj bi gnalo ljubosumje

Gabrijel Toplak
28. 11. 2017, 20.30
Deli članek:

Sodišče je videlo fotografije in posnetke varnostnih kamer, potem ko je Matjaž Ferlič streljal na Dejana G., svojo partnerico in otroka.

Gabrijel Toplak
Matjaž Ferlič: Policiji se je predal po približno treh urah sledenja in streljanja.

Pred sodnico Barbaro Nerat je včeraj stopil 27-letni Matjaž Ferlič iz Miklavža na Dravskem polju. Tožilstvo mu očita, da je 13. marca letos na parkirišču ob nekdanjem trgovskem središču v Hočah streljal na 37-letnega Dejana G. iz Slovenske Bistrice, medtem ko je bil ta v osebnem avtomobilu s Ferličevo 33-letno partnerico in štiriletno hčerko. Z avtomobilom mu je sledil tudi po ulicah proti Mariboru ter se po približno treh urah sledenja in streljanja vendarle predal policiji.

6 let zaporne kazni zahteva tožilstvo.

FOTOGRAFIJE IN POSNETKI

Sodišče bi sicer moralo zaslišati policista Aleksandra Pajka, a ta ni pristopil, zato se je Neratova odločila, da sodišče pogleda fotografije pečatenja obeh vpletenih vozil, iz hišne preiskave pri obtoženem in njegovih zaseženih oblačil. Predvajali so tudi posnetke varnostnih kamer na parkirišču v Hočah, kjer sta se prvič »srečala«, in telefonski pogovor Dejana G., ko je med vožnjo klical operativno-komunikacijski center policije na telefonsko številko 113.

OBTOŽNICA

Tožilstvo obtoženemu očita, da naj bi 13. marca z nizkotnimi nagibi zaradi ljubosumnosti poskušal vzeti življenje, povzročitev splošne nevarnosti in ogrožanje več ljudi.

POSNETEK STRELJANJA

S fotografij Ferličevega avtomobila znamke BMW serije 6 z nemškimi registrskimi tablicami je precej izstopala poškodba na sprednji desni strani avtomobila, a je Ferlič takoj vstal iz zatožne klopi in sodišču dejal, da je do poškodbe na karoseriji prišlo kakšna dva tedna pred tem dogodkom. »Imel sem prometno nesrečo s starejšim moškim na primorski avtocesti. Naredila sva uradni zapisnik,« je dejal Ferlič. Več vidnih poškodb od streljanja je bilo tudi na avtomobilu Dejana G., na katerega je Ferlič, kot je bilo razvidno s posnetka pred nekdanjim trgovskim središčem, streljal takoj, ko ga je zagledal.

ZADEL GA JE V HRBET

150 PO ULICAH Z VISOKO HITROSTJO

Iz predvajanega telefonskega pogovora na številko 113 je bilo mogoče ugotoviti, da je lovljenje po mestnih ulicah potekalo pri hitrosti 150 kilometrov na uro.

V telefonskem pogovoru z operaterjem policistom je Dejana G. večkrat dejal, da je nekdo nanj streljal že v Hočah, potem pa ga je z avtom začel še loviti. »Kam lahko pridem? Nekdo me lovi in strelja name. Zapiram mu pot, zato ne bom ustavljal pri rdeči luči,« je govoril v telefon in policist ga je usmeril proti Policijski postaji Maribor II. Ferlič tukaj še ni odnehal. Po prihodu s policijske postaje mu je spet sledil. V drugem telefonskem pogovoru na številko 113 pa je Dejan G. med drugim dejal: »Avto je menjal in spet strelja name. Po mestu voziva 150 kilometrov na uro. Kam naj zdaj grem?« Ko ga je policisti usmerjal proti Policijski postaji Maribor I v Vošnjakovi ulici, pa je eden od nabojev Dejana G. zadel: »Ustrelil me je. Skozi sedež me je zadel. Zelo me peče.«