Načrtovan napad

FOTO: Sredi noči so ga brutalno pretepli

Gabrijel Toplak
28. 11. 2017, 19.50
Deli članek:

Ker napadeni 41-letnik nima urejenega zdravstvenega zavarovanja in se je želel izogniti plačilu stroškov, so mu razbito glavo povili kar prijatelji. Pred tem je večkrat izgubil zavest.

Gabrijel Toplak
Kontejner, v katerem si je napadeni uredil bivalni prostor.

V noči na nedeljo so 41-letnemu umetniku G. L., ki že več let deluje v Kulturnem centru Pekarna v Mariboru, stregli po življenju. Po vrnitvi s hrvaške Reke, kjer je bil na tattoo konvenciji, ga je okoli petih zjutraj v kontejnerju za dvorano Gustaf, kjer je bival, prebudilo glasno vzklikanje fašističnih parol in trkanje. »Pridi ven, ubili te bomo, ti antifa!« je včeraj povedal za Novice Svet24.

Gabrijel Toplak
Ko je tekel skozi park, je dvakrat omedlel.

Sogovornik razume ta napad kot sovraštvo do drugače mislečih.

Vsaj 18 udarcev z nogo v glavo je utrpel.

Lahko bi se potuhnil, pravi, a je vseeno odprl vrata. »Zagledal sem visokega moškega (šlo naj bi za starega znanca policije M. Š., ki se bori v borilni veščini K-1, op. p.), ki mi je najprej pokazal svoj vtetovirani neonacistični simbol Totenkopf na prsih. Potem me je pljunil, jaz sem ga nazaj, in vstopil je v kontejner. Začel me je brcati. S kolenom sem prejel gotovo 18 udarcev. Ves čas je meril samo v glavo,« je dejal sogovornik, ki je tudi poznavalec boksarskih veščin, a mu ni uspel vrniti niti enega udarca. Pričakuje pa, da se bo napadalec vrnil.

Gabrijel Toplak
Skozi manjši park je uspel pobegniti do hostla.

Pretep so tudi posneli

IDENTITETA

V Pekarni naj bi vsi vedeli, kdo je bil glavni napadalec, a si tega zaradi svoje varnosti ne upajo povedati. S pajdaši naj bi bil napadalec po pretepu menda celo na pijači v dvorani Gustaf.

Ko mu je pod točo udarcev nekako uspelo pobegniti iz kontejnerja, je zunaj opazil še tri napadalčeve spremljevalce, eden od njih pa je celotno dogajanje snemal s telefonom. »Tudi tam me je tepel, ves čas sem se držal za glavo. Ko se mi je ponudila priložnost, sem pobegnil proti bližnjemu hostlu. Zdravniško so me oskrbeli prijatelji,« je pojasnil G. L., ki je prepričan, da je šlo za organiziran napad. »To jemljem kot poskus uboja, zato sem obvestil policijo,« je dejal. Policisti pa v kroniki poročajo o kaznivem dejanju ropa, saj so štirje neznanci oškodovancu iz kontejnerja odtujili ključe kontejnerja in 100 evrov gotovine, ki jih je imel v nahrbtniku.