Ne spomni se strelov

Sosedu pred umorom tarnal, da ne ve, kaj bo storil

S.S.
28. 11. 2017, 20.00
Deli članek:

Sojenje Bojanu Kajfežu, obtoženemu umora Petre Kramberger, se je nadaljevalo z zasliševanjem prič.

Mirko Vorkapič
Na kraju zločina, Klub Pržan v Ljubljani.

Tragedija se je 17. aprila zgodila v klubu Pržan v Šiški. Po navedbah tožilstva je obtoženi na mamo dveh otrok streljal iz maščevanja, ker ji je posodil 21 tisoč evrov, ki bi mu jih morala vrniti v enem letu, pa mu jih ni. Zgolj posmehovala se mu je in ga provocirala, da denarja ne bo več videl, zaradi česar se je znašel v težkem finančnem položaju.

21 tisoč evrov naj bi Kajfež posodil Krambergerjevi, zaradi česar je bil pozneje v hudih finančnih težavah.

»Piz*a, ne vem, kaj bom, dolžna mi je, ona ga 'šmrka skos', jaz pa sem brez denarja, pa še bajto mi bodo zarubili,« je obtoženi v zadnjem mesecu pred umorom potarnal svojemu sosedu Darku P. Priča je v ponedeljek vztrajala pri povedanem v preiskavi.

Darko je oba spoznal pred leti, ko sta skupaj vodila lokal Papillon v središču Ljubljane. Takrat je bil njun odnos iskreno prijateljski, v klubu Pržan pa sta se po besedah priče odtujila. Krambergerjeva je bila do obtoženega nesramna in posmehljiva, ko jo je prosil, da ji vrne denar. »Tega denarja ne boš videl, saj nisva nič napisala,« ga je zbadala. Darko je Krambergerjevo tudi trikrat videl »šmrkati belo«. Ob neki priložnosti je v Pržanu naročil pico, pa je po pol ure še ni bilo, zato je odšel v kuhinjo, kjer je videl Krambergerjevo z družbo in narisano »črtico« na pultu. Priča je še pojasnila, da je Kajfež pištolo nosil za lastno varnost, saj so ga nekoč v Papillonu pretepli neki Cigani, da je bil potem »14 dni ves polomljen in na tabletah«. O streljanju pa ne ve nič, saj mu ni bil priča.

Samo Strel
Obtoženi Bojan Kajfež: Ne spomni se števila strelov, pištola je bila naenkrat prazna.

Zaslišanje oškodovanke

Senat je v ponedeljek med drugim zaslišal tudi mamo pokojne. Kajfeža je poznala kot Petrinega prijatelja, ki ji je večkrat zagotavljal, da »Petri ne bo padel las z glave, dokler bo on živ«. V podrobnosti njunega odnosa pa se ni vtikala.

Ves dobiček je šel za drogo, dolgove in alkohol

Kajfež je v ponedeljek napovedal, da bo na naslednji obravnavi dopolnil svoj zagovor, do zdaj pa je, kot je znano, povedal, da sta bila s pokojno dobra prijatelja in poslovna partnerja, razmerje pa se je začelo krhati, ko je v njeno življenje vstopil kokain.

Po besedah obtoženega je ves dobiček šel za koko, alkohol in odplačevanje mamilaških dolgov, tako da sta bila Papillon primorana zapreti, saj nista več zmogla plačevati zaposlenih, najemnine in stroškov. Vendar sta se nato kmalu spet poslovno ujela, saj mu je obljubila, da se bo nehala drogirati in da bo spet postala odgovorna. Toda zgodba iz Papillona se je začela v Pržanu ponavljati, on pa je zaradi njenih dolgov začel dobivati še obiske »nekih sivih likov«, ki so nanj celo streljali in mu pretepli psico.Pred odprtjem sta namreč sklenila ustni dogovor, da se bo Kajfež iz posla umaknil, lokal pa prepustil njej, če se bo v enem letu očistila droge. Pa se, kot rečeno, ni. »Izgini, sicer bom poklicala svojo 'kompanijo',« mu je menda zabrusila, ko je pristopil do nje. Obtoženi je sedel nazaj za svojo mizo, čez kakšno minuto pa sta se spet ujela s pogledi, Krambergerjeva je v rokah držala tudi telefon ... »Spomnim se, da je vstala, se prijela za trebuh in padla. Ne spomnim se števila strelov, pištola je bila naenkrat prazna,« je kritičen trenutek opisal obtoženi. Se nadaljuje.