Urgenca

Še nekaj let do konca trpljenja

žk
1. 9. 2017, 07.15
Posodobljeno: 1. 9. 2017, 09.04
Deli članek:

Diagnostični, terapevtski in servisni objekt oziroma po domače nova urgenca, ki naj bi jo Ljubljana dobila že pred leti, še vedno ne deluje. Kdo je kriv?

STA
Pogodbo za začetek prenove je podpisal minister Bručan leta 2007.

22 milijonov evrov je bila vredna druga faza gradnje ljubljanske urgence.

Ministrstvo za zdravje je prvi razpis za izvedbo gradbenih in obrtniških del za prvo fazo gradnje, rekonstrukcije in adaptacije ljubljanske urgence objavilo januarja 2007. Pogodbo je julija 2007 podpisal takratni minister Andrej Bručan, prenova pa bi morala biti končana leta 2009. Vendar so se takrat težave šele začele in z gradnjo urgence se je do danes ukvarjalo še pet ministric in ministrov vključno z danes aktualno ministrico Milojko Celarc Kolar. Če se bo ministrica zaradi interpelacije morala posloviti, se bo z urgenco kmalu zabaval sedmi minister.

Arhiv Svet24
Gradnja naj bi se zaključila leta 2021.

Bizarne napake

TRETJA FAZA
V naslednjih letih bo zgrajen urgentni kirurški blok v pritličju in združeni laboratorij v prvem nadstropju urgentnega bloka. Razpis naj bi bil objavljen to jesen.

Razlogi za katastrofalno zamujen rok so v veliki meri bizarni. Zaradi neustreznega projektiranja so bili inštalacijski jaški premajhni, že vgrajena dvigala so bila premajhna za bolniške postelje, dovoz na urgenco je bil prenizek za reševalna vozila, za nekatere dele projektov niso bila pridobljena gradbena dovoljenja. Po vsem tem lahko rečemo le, še dobro, da so podjetja, ki so na začetku izvajala dela, končala v stečaju.

Več let brez napredka

A propad velikih gradbenih podjetij je izvedbo projekta nove urgence zamaknil za nekaj let in šele letos se kaže luč na koncu predora. Potem ko se je pred leti zaključila prva faza gradnje in obnove, je končno pri koncu tudi druga. Ministrstvo za zdravje bi moralo v naslednjih dneh izbrati dobavitelje opreme in jeseni naj bi končno sledilo odprtje novega internističnega dela urgence, hkrati naj bi na ministrstvu objavili razpis za izvajalce gradbenih in obrtniških del za tretjo fazo. A pred tem bo treba projekt tretje faze temeljito prevetriti, saj je od njegove priprave pa do danes preprosto zastarel.  

Kdaj konec muk?

Pri napovedih rokov za dokončno končanje vseh del so na ministrstvu za zdravje precej ohlapni. Tako je iz nekaterih izjav ministrice razbrati pričakovanja, da bi Ljubljančani nov sodobni medicinski center lahko dobili leta 2020, njene sodelavke omenjajo leto 2021. V veliki meri bo hitrost izvedbe zagotovo odvisna od razpisov in pritožbenih postopkov.