SKRB ZA OTROKE

Sprememba na bolje

Joži Sinur, Dolenjski list
31. 8. 2017, 21.00
Deli članek:

S povečanjem obsega programa ortodontije bodo tudi na Dolenjskem vsaj nekoliko zmanjšali dolgo čakalno dobo pri ortodontu.

ZoboEstetika Trebnje
V Trebnjem so zadovoljni z odločitvijo o širjenju programa ortodontije.

»Ob vložitvi predloga za povečanje obsega javnega programa ortodontije nas je vodila predvsem želja po rešitvi problemov ljudi, ki so zaradi dolgih čakalnih dob upravičeno nezadovoljni,« pripoveduje Karmen Verhovec, specialistka čeljustne in zobne ortopedije, ki strokovno vodi trebanjsko ZoboEstetiko. Odločitev o širjenju programa ortodontije zato pozdravljajo in pravijo, da bo povečanje obsega programa zagotovilo zdravljenje številnih otrok, ki bi sicer ostali brez ortodontskega zdravljenja ali bili prisiljeni k samoplačniškemu obisku ortodonta. »S tem se vsaj deloma rešuje problem nerazumno dolgih čakalnih dob za zdravljenje na področju ortodontije oziroma čeljustne in zobne ortopedije v dolenjskih občinah Trebnje, Mokronog - Trebelno, Mirna in Šentrupert, prav tako pa se rešuje tudi problem nižje preskrbljenosti celotne Dolenjske s programom ortodontije, ki je do zdaj dosegala zgolj 82 odstotkov republiškega povprečja,« pravijo.

Na leto bodo sprejeli 24 otrok več

Ministrstvo za zdravje je ZoboEstetiki povečalo obseg programa ortodontije za 0,41 tima. Tako bo lahko s povečanjem programa na maksimalno dovoljenih 1,2 tima ortodont v Trebnjem vsako leto sprejel vsaj 72 novih pacientov iz čakalne knjige, medtem ko jih je do zdaj le 48, kar pomeni, da bo imelo po novem boljše možnosti za zdravljenje 24 otrok na leto. »Občine Temeniške in Mirnske doline imajo skupno okrog 21 tisoč prebivalcev, na leto pa se rodi okrog 250 otrok. Po nekaterih ocenah naj bi skoraj 40 odstotkov otrok potrebovalo ortodontsko zdravljenje,« pove Verhovčeva in opozarja, da bo med vsemi otroki, ki potrebujejo ortodontsko zdravljenje, do tega še vedno upravičenih bistveno manj.

Krajše, a še vedno dolgotrajno

Predvidevajo, da se bo trend rasti čakalne dobe verjetno počasi ustavil in ne bo dosegel načrtovanih 529 dni za prvi pregled pri ortodontu in nadaljnjih 521 dni za začetek ortodontskega zdravljenja. Trenutno imajo namreč v čakalno knjigo vpisanih 135 otrok, še dodatnih 188 pa jih čaka na prvi pregled, pojasnjujejo. Na začetek zdravljenja morajo tako otroci čakati približno 2,7 leta, vendar v Trebnjem upajo, da se bo čakanje vsaj nekoliko skrajšalo, zaradi česar bi se lahko pri njih opredelilo tudi nekaj pacientov iz drugih dolenjskih občin. »Tako neznaten ukrep, kot je minimalno povečanje ortodontskega programa v obsegu 0,41 tima, ne more rešiti dolgih čakalnih dob na področju celotne Dolenjske,« še pravi Verhovčeva.