Onesnaženje

Veliko razburjenje zaradi umazanije v Soči

Žiga Kariž
25. 8. 2017, 19.50
Deli članek:

Po družbenih omrežjih se je bliskovito razširil posnetek, iz katerega je mogoče sklepati, da se v reko Sočo izlivajo nevarne odplake in nesnaga. Ali Posočju grozi ekološka bomba?

Facebook
Pomladi naj bi v Soči plavala purpena.

Na posnetku, ki kroži po spletu, je mogoče videti umazano rjavo vodo, ki se izliva v sicer pregovorno čisto Sočo. Ob posnetku je tudi zapis, da je tovrstne izlive možno videti vse pogosteje. Krivdo za onesnaženje pa je avtor objave pripisal podjetju TKK Srpenica, ki se ukvarja z izdelavo tesnilne mase, poliuretanske pene, lepil in drugih kemijskih dodatkov za gradbeno industrijo. Gre za izjemno uspešno podjetje, ki v zadnjih letih močno širi svojo dejavnost, letos poleti pa je začelo graditi nov logistični center, naložba je vredna med 6,5 in sedem milijonov evrov.

Facebook
Neprijetna najdba na obrežju Soče

Kriva je investicija

Prav investicija v novi logistični center je botrovala nedavnemu izlitju peneče odpadne vode, po bližnjem potoku se je izlila v reko Sočo. V podjetju so povedali, da je bila onesnažena voda posledica gradbenih del.

Facebook
Izliv umazanije naj bi bil posledica gradbenih del.

»Umazana in spenjena voda je izključno posledica umazanije in prahu, ki sta nastala ob rezanju in spiranju asfalta. Tudi na območju gradbišča nastaja veliko prahu, ki ga deževje vsak dan izpere. V 32. tednu je bilo na našem območju kar precej padavin, ki so izpirale prah s površin našega podjetja, pa tudi z vseh drugih površin,« je pojasnil direktor podjetja Uroš Lozar.

Skrbi jih za okolje

Podjetje TKK je v primerjavi z letom 2015 zabeležilo skoraj petodstotno rast. Konsolidirani prihodki so znašali 54 milijonov evrov, dobiček pa je zrasel za 30 odstotkov glede na leto 2015.

Obenem je zatrdil, da v TKK Srpenica zaradi svoje lege ob robu Triglavskega narodnega parka in reke Soče ter dejavnosti skrbijo za okolje in bi do kakšne okoljske katastrofe težko prišlo. Dogajanje skrbi tudi vodstvo bovške občine, zato je župan Valter Mlekuž tudi ob zadnjem dogajanju preverjal, kaj je pripeljalo do onesnaženja vode.

V odgovor na izjave direktorja so se na spletu pojavile fotografije purpene, ki naj bi po Soči plavala pred nekaj meseci, na kar se podjetje še ni odzvalo. Inšpektorat za okolje je potrdil, da je pretekli teden prejel prijavo o onesnaženju. Zatrdili so, da jo bodo obravnavali kar se da hitro, a včeraj nam ni uspelo izvedeti, kako daleč je pripeljal inšpekcijski nadzor.