Detonacija bombe

Evakuacija je potekala brez težav, do 14. ure bo postopek zaključen

STA/B.K.
25. 7. 2017, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so malo pred poldnevom začeli tvegani postopek premika in onesposobitve 250 kilogramov težke ameriške letalske bombe, ki jo je domačin prejšnji teden našel pri gradu Vurberk. Kako dolgo bo postopek trajal, ni znano.

Specialna enota Policije

Bombo naj bi najprej prepeljali s posebno žičnico z mesta ob hiši najditelja v 30 metrov oddaljeno jamo, kjer so v prejšnjih dneh pripravili vse potrebno za njeno uničenje, ter nato tam na daljavo dekativirali bombo.

Strokovnjaki so akcijo začeli, potem ko so se umaknili vsi prebivalci območja v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe, kar zajema 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Ker je čas dopustov, je moralo po ocenah občinskih oblasti domove zapustiti dejansko nekaj več kot sto ljudi.

Po besedah župana Mitje Horvata, ki je moral zaradi dogodka predčasno zaključiti dopust, je evakuacija potekala brez težav.

Za evakuirane so pripravili mesto v občinskih prostorih v Zgornji Koreni in Grajeni, a se jih je tja dejansko zateklo le nekaj deset. Večina je odšla k sorodnikom ali kam drugam, nekateri pa tudi iz oddaljenosti spremljajo dogajanje ob gradu.

Od 10. ure zjutraj, ko se je začela evakuacija, in predvidoma do 14. ure so zaprte vse ceste in zračni prostor na tem območju.